Műsorújság
RTL Most

Félsiker az olajjal szemben

Sikerült elvágni a Mexikói-öböl 1500 méteres mélységébe süllyedt fúrótorony sérült olajvezetékét egy hatalmas vágószerkezettel.
„Nem olyan tiszta vágást csinált, mint amit vártunk, de most kellett vágni” - mondta az amerikai parti őrség parancsnoka a hírt bejelentve. Thad Allen admirális, aki az amerikai kormány megbízottjaként felügyeli a hat hete tartó olajszennyezés alakulását, „fontos, előremutató lépésnek” nevezte a BP közlését. A sikeres vágási akcióban robot-tengeralattjárókat használtak

A feladat most az, hogy egy szorító fejet, egy zársapkát tegyenek a vágott részre, és ezáltal elfojtsák az olaj ömlését, amely az Egyesült Államok történetének legnagyobb környezeti katasztrófáját okozta. Az olajszennyeződés, amely eddig három állam partvidékét érintette, most már megközelítette Florida partjait is.

A BP műveleti főnöke, Doug Suttles azt mondta, hogy amíg nem tudják biztonságosan és hatékonyan ráerősíteni az elvágott részre a záró fejet, addig a kiömlő olaj mennyisége legalább 20 százalékkal fog nőni, éppen a vágás miatt.

Forrás: AFP/ Független Hírügynökség

Legnézettebb videók