Műsorújság
RTL Most

Külföldiek is gyújtogattak Bangkokban?

A thaiföldi kormány szombaton bejelentette, hogy két külföldi állampolgár is érintett a bangkoki épületek felgyújtásában.
Bangkokban szerdán összesen 36 épületet gyújtottak fel, köztük bankokat, így például a tőzsde épületét is, azt követően, hogy a hadsereg felszámolta a kormányellenes "vörösingesek" hosszú hetek óta tartó tüntetését. Ezután a thaiföldi kormányfő pénteken televíziós beszédben jelentette be, hogy helyreállt a rend Bangkokban, csakúgy, ahogy Thaiföld többi részén. Csütörtökön még az ország több részéről is érkeztek hírek szórványos összecsapásokról, de végül mindenütt felszámolták az ellenállási pontokat. A zavargások miatt a thaiföldi hatóságok éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el az egész országban.

„A Central World (bevásárlóközpont) felgyújtásánál érintett volt egy fehér bőrű, nyugati férfi, aki arra szította a többieket, hogy borítsák lángba az épületet. Ezen kívül egy másik külföldi, ázsiai származású férfi pedig szintén részt vett egy bank felgyújtásában” - mondta az AFP francia hírügynökségnek a thaiföldi kormány szóvivője, Panitan Wattanayagorn.

A szóvivő nem részletezte a külföldi gyanúsítottak nemzetiségét, illetve nevét. Egy internetes közösségi videómegosztó portálon azonban már napokkal az üzletház leégése előtt megjelent egy videófelvétel, amelyen állítólag egy brit férfi látható, aki arra ösztökéli a tüntetőket, hogy gyújtsák fel az épületet. A férfit a brit média Jeff Savage néven azonosította. Egy interjúban állítólag azzal védekezett, hogy a gyújtogatásban már nem vett részt.

A thaiföldi kormány lemondását követelő "vörösingesek" tiltakozó akciója két hónapja kezdődött. A résztevők a milliomos üzletemberből lett volt miniszterelnök, Thakszin Sinavatra visszatérését akarták. A megválasztott kormányfőt katonai puccsal űzték el a hatalomból, és azóta távollétében korrupcióért elítélték Thaiföldön.

A "vörösingesek" kéthónapos tiltakozó akciójuk részeként hat héten át tartották megszállva Bangkok központját. A tiltakozó akcióban eleinte több tízezren vettek részt. Idővel aztán elapadt a tüntetők száma, és végül már csak néhány százan álltak az autógumikból összehordott barikádok mögött. A tüntetők ugyanis többször is összecsaptak a biztonsági erők tagjaival. Végül a hadsereg katonai bekerítették a tüntetőket, és megadásra késztették vezetőiket. A harcoknak összesen 86 halálos áldozata és több mint 1900 sérültje volt.

Forrás: AFP/ Független Hírügynökség

Legnézettebb videók