Műsorújság
RTL Most

Partot ért az ifjú vitorlázó rekorder

A 16 éves ausztrál lány 210 nap alatt körbevitorlázta a Földet. Ő a legfiatalabb, akinek ez sikerült.
Rózsaszín hajóján érkezett be a Syndey-öbölbe Jessica Watson, miközben a parton ezrek gyűltek össze köszöntésére, a tévén keresztül pedig milliók nézték élőben. A 16 éves lány 210 nap alatt kerülte meg a Földet, egy hónappal gyorsabban, mint tervezte, és három nappal 17. születésnapja előtt. A tömeg ujjongásban tört ki, amikor hét hónap és 23 ezer tengeri mérföld után ismét szárazföldre lépett, és átölelte szeretteit.

A rekordot hivatalosan nem ismeri el a sportágat tömörítő világszövetség az életkori kritériumok (18 év) miatt, de mégis ő a legfiatalabb, akinek ez sikerült egyedül, megállás - és segítség nélkül. Nem hiába jelent meg Watson fogadására Kevin Rudd ausztrál kormányfő, és a jelenlegi csúcstartó, Jesse Martin. Ő szintén ausztrál, és 18 évesen 1999-ben hajózta körbe a bolygót 327 nap alatt.

Watson rövidebb úton hajózta le a távot. Sydneyből indulva a szabályoknak megfelelően érintette az Egyenlítőt, majd a Magellán-szoros felé fordult, átkelt az Atlanti-óceánra, ahonnan Afrikától délre elhaladva az Indiai-óceánon át Ausztráliába ért vissza. Egy másik tini, a brit Mike Perham 17 éves volt, amikor tavaly teljesített egy hosszabb távot: Angliából indulva, a Jóreménység fokát és Ausztráliát megkerülve a Panama-csatornán tért vissza. Az út kilenc hónapig tartott.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók