Műsorújság
RTL Most

Zuhanás az ázsiai tőzsdéken

Jelentős esést könyvelhettek el pénteken az ázsiai részvénypiacok az amerikai indexek látványos zuhanása után.
A reggeli kereskedésben 4,1 százalékot esett a japán tőzsdeindex, majd némi korrekció után 3,2 százalékig kapaszkodott vissza. A szöuli 2, míg a sanghaji másfél százalékot zuhant, és szintén csökkent a tajvani, az ausztrál, és az új-zélandi index is. Az ázsiai részvények áresése néhány órával azután történt, hogy az amerikai Dow Jones rég nem látott zuhanást produkált csütörtökön: előbb néhány óra alatt 9 százalékos csökkenést mutattak az adatok, majd erősödés történt, és végül mínusz 3,2 százalékban állapodott meg. Ekkora napon belüli zuhanásra a Lehman Brothers 2008-ban történt csődje óta nem volt példa.

A mélyrepülés annak ellenére történt, hogy a görög parlament csütörtökön elfogadta a megszorításokról szóló törvénycsomagot. Ez volt a feltétele annak, hogy Görögország megkapja az eurozóna és a Nemzetközi Valutaalap 110 milliárd eurós hitelét. A jelek szerint ez nem hatotta meg az elemzőket, akik egyre inkább úgy vélik, hogy a válság továbbterjedhet az eurozóna más államaira is. Az elemzők szerint főként Spanyolország és Portugália van veszélyben.

A devizapiacokon sincs egyelőre változás: a dollár és a svájci frank erősödik, miközben esik az euró, és az angol font is. Utóbbi főként amiatt, hogy a jelek szerint egyelőre egyik párt sem szerez többséget a csütörtöki választások után. Ez pedig azt üzeni a befektetőknek, hogy nem várható a magas költségvetési hiányt csökkentő gyors politikai döntés Londonban.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók