Műsorújság
RTL Most

Mégsem adhatják ki Zentait?

Az ügyvéd szerint Zentainak nem lenne lehetősége tisztességes tárgyalásra Magyarországon.
A két ország közötti kiadatási megegyezések értelmében Ausztrália nem adhat ki olyan embert Magyarországnak, aki ellen nem emeltek vádat - jelentette ki Malcolm McCusker, Zentai ügyvédje. A Perth városában zajló tárgyaláson az ügyvéd közölte: a magyar hatóságok egyértelművé tették, hogy csak "alapos gyanú" van arra, hogy köze volt egy zsidó fiatal 1944-es meggyilkolásához.

McCusker szerint nem biztosított a tisztességes tárgyalás sem, mivel a Zentai bűnösségét korábban tanúsító két ember már meghalt. Így nincsen lehetőség arra, hogy keresztkérdésekkel ellenőrizzék, hogy igazat mondtak-e. Ezen kívül Zentai több egészségügyi problémával is küzd, és kiadatása akár a halálát is okozhatja.

Zentai ügyvédje szerint, ha a magyar hatóságok csak ki akarják kérdezni Zentait, akkor nem a 88 éves férfit kellene Magyarországra szállítani, hanem a magyar nyomozókat kellene meghívni Ausztráliába.

Zentai Károly a gyanú szerint a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot. A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot. A háború után Ausztráliába emigrált férfi mindmáig tagadja a vádat.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. Az ausztrál belügyminiszter 2009 novemberében járult hozzá a kiadatáshoz, de Zentai fellebbezést nyújtott be a döntés ellen.

A tárgyalás folytatódik.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók