Műsorújság
RTL Most

Az űrrepülést nem bénítja a vulkáni hamu

A NASA szerint nem jelent problémát a vulkáni hamufelhő a Discovery űrrepülőgép hétfői landolásánál.
„Az izlandi vulkánkitörés nincs hatással a Discovery landolására, mivel a visszatérési útvonal távol van a hamufelhő vonulásától” - ez áll az űrközpont üzenetében, amely a Twitteren jelent meg. Most először történt meg, hogy négy nő volt egyszerre az űrállomáson. Ugyancsak ez volt az első alkalom, hogy egyszerre két japán asztronauta volt a kozmoszban.

Az űrrepülőgéppel dokkolt április 7-én két amerikai és egy japán nő, Dorothy Metcalf-Lindenburger, Stephanie Wilson valamint a japán Jamazaki Naoko, míg a Szojuz TMA-18 orosz űrhajóval április 4-én érkezett az ugyancsak amerikai Tracy Caldwell Dyson. A Discovery több tonna utánpótlást, több zsák tudományos felszerelést, köztük a külső szerelési munkákhoz szükséges űrruhákat szállított az állomásra.

Ez volt a NASA idei második, míg a Discovery űrsikló utolsó előtti útja, mert ősszel az egész, 1981-ben forgalomba állított flottát nyugdíjba küldik. Május közepén az Atlantist, július végén az Endeavourt lövik fel. Az utolsó küldetést szeptember közepére tervezik a Discovery űrsiklóval, ezután már csak az orosz Szojuz űrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók