Műsorújság
RTL Most

Több mint 200 halott az esőzésekben

A hatóságok attól tartanak, hogy a halálos áldozatok száma négyszáznál is több lehet.
A brazil polgári védelem pénteken késő este jelentette be, hogy 219 ember halt meg hétfő óta Rio de Janeiro környékén, a heves esőzések miatt. A több mint ötven éve nem látott erősségű eső miatt nagyjából ötvenezer ember volt kénytelen elhagyni megrongálódott, vagy veszélynek kitett otthonát - közölték brazil tisztségviselők.

Az áradások és földcsuszamlások leginkább a város környékén lévő domboldalakon fekvő szegénynegyedekben, a favellákban pusztítottak. Niteroi városában legalább 132 ember halt meg. A település Morro do Bumba nevű szegénynegyedében szerdán pusztított hatalmas földcsuszamlás helyszínén nagyjából 150 fős mentőalakulat dolgozik, bár arra nincsen sok esély, hogy túlélőket találnak.

A tűzoltóság becslése szerint nagyjából kétszáz embert temetett maga alá a földcsuszamlás, amely 700 méteren keresztül elsöpört mindet, ami az útjába került, köztük ötven házat, egy napközi otthont és egy pizzériát. Közvetlenül a sárlavina után sikerült pár embert kimenteni, de azóta csak holttesteket találtak.

Pénteken a tragédia helyszínére látogatott Rio de Janeiro állam kormányzója, aki közölte, hogy a szövetségi kormány 113 millió dollárt szabadított fel az áradásoktól érintett települések megsegítésére. Sergio Cabral elmondta, hogy a hadsereg segítségét kérte, amely két mobil kórházat telepít a túlélők ellátására.

A kormányzó elmondta: most leginkább attól tartanak, hogy a több tonnányi piszok és szemét alatt rothadó tetemek betegségeket kezdnek terjeszteni. Morro do Bumbát ugyanis egy, már megtelt szemétlerakóra húzták fel lakói.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók