Műsorújság
RTL Most

Újabb sárlavina zúdult Rióra

Kétszáz embert temethetett maga alá a földcsuszamlás, amely elsöpört mindent, ami az útjába került.
A védelmi szolgálat szerint a Rió közelében fekvő Niteroi városának szegénynegyedén keresztülsöpört egy sárlavina, amelyet egy közeli hegyoldal leomlása okozott. „A szomszédok elmondása alapján 200 ember lehet eltemetve, de ez nem egyértelmű egyelőre, elképzelhető, hogy többen vannak” - mondta az AFP francia hírügynökségnek Pedro Machado, a helyi tűzoltóság vezetője.

A Morro do Bumba negyedben lévő romok közül eddig 25 embert - köztük nyolc kisgyereket - sikerült élve kihúzni a mentésen dolgozó tűzoltóknak, katonáknak és a civil védelmi szolgálat embereinek. A túlélők utáni kutatás folyamatos, ám a tűzoltók szerint kicsi ez esélye annak, hogy élve találnak valakit a romok alatt.

A közeli hegyoldal leomlásakor ugyanis a sárlavina 700 méteren keresztül elsöpört mindet, ami az útjába került, közte ötven házat, egy napköziotthont és egy pizzériát. A helyi média beszámolói szerint legkevesebb 15 holttestet emeltek eddig ki Morro do Bumbában, ám a feltevések szerint ez csak a kezdet.

Sergio Cabral, a riói tartomány kormányzó „ökológiai és emberi katasztrófának” nevezte a történteket, amikor csütörtökön meglátogatta a szegénynegyedet. „Egészen hihetetlen” - fogalmazott, hozzátéve, hogy a romeltakarítási munkálatok két hétig is eltarthatnak.

Rio de Janeiróban eközben csütörtökre 180-ra emelkedett az áradások és földcsuszamlások áldozatainak a száma, amelyeket a hét eleji heves esőzés váltott ki. A legtöbb halottat a 16 millió lakosú város szélein fekvő nyomornegyedekben követelte az ítéletidő. A 2014-es futball világbajnokságnak és a 2016-os nyári olimpiai játékoknak otthont adó városban 24 óra leforgása alatt csaknem 30 centiméternyi csapadék esett, erre pedig nem volt még példa Rió történetében.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók