Műsorújság
RTL Most

Méltatlan környezetben a kitoloncolt gyerek

Nagyon rossz körülmények közé került Romániában az a kisfiú, akit január végén toloncoltak ki Magyarországról.
„Ez a gyerek az asztal alá bebújva könyörgött azért, hogy maradhasson, és az autóba erőszakkal kellett berakni. Borzasztó volt látni. Ezt nem lehet érzelmek nélkül elmesélni." – mondta Magyar Gyöngyvér, az S.O.S. Gyermekfalu munkatársa, ügyvédje.

Csak a fotók maradtak az ötéves Ádámról. Január végén vitték el Romániába. Magyar nevelőszülei nemrég utána mentek, hogy megnézzék hova került.

"A birkák között játszott, összecsípve bolhával, piszkosan, lyukas csizmában, és azt mondta, mama, a szíved megtalált. Elmentünk, vásároltunk neki ruhákat, élelmiszert, amit ott lehet kapni, biciklit, hogy ne a birkák között legyen.... " – mondta Herter Mártonné, nevelő nagymama.

Nem egyedüli a kis Ádám sorsa. Két testvére is aközött a 30-40 gyerek között van, akikkel a jogszabályok alapján ugyanezt megtehetnék, mert külföldi édesanyjuk itt szülte meg, és aztán magukra hagyta őket. Most azonban átmeneti haladékot kaptak, fél évig most nem kell a kitoloncolástól tartaniuk.

„ Azért tettem egy olyan intézkedést, hogy függesszük föl ezeknek az eljárásoknak a folytatását, hogy a közel jövőben várható jogszabály-módosulások...lehetővé tegyék, hogy ezek a gyermekek a magyar jogszabályoknak megfelelően Magyarország területén megkapják a végleges elhelyezést egy örökbefogadás útján, amire most jelen pillanatban sajnos nincs lehetőség” – mondta Rónaszéki László, V. kerületi jegyző.

Szeptemberig felülvizsgálják az ismeretlen állampolgárságú gyerekek ügyét. Ők azok, akik évekig élnek papíron ideiglenes elhelyezésben, gyakorlatilag viszont családban, nevelőszülőknél. A jogvédők szerint alkotmányellenes a szabályzás, mert nem a gyerek érdekét tartja szem előtt.
„Jogszabály-módosításra a mostani politikai környezetet figyelembe véve nem elég ez a fél év, de arra talán elég, hogy a különböző minisztériumok, szakmai szervezetek elkezdjenek konstruktívan gondolkodni, hogy lehet erre megoldást találni" – mondta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke.

Kérésükre az állampolgári jogok biztosa azonnali vizsgálatot indított.

Legnézettebb videók