Műsorújság
RTL Most

Fogságban a szuperhajó kapitánya

Hazatért Japánba a Pete Bethune kapitányt szállító bálnavadász flotta egyik hajója pénteken.
A szárazföldön folytatódik tovább Japán és a Sea Shepherd természetvédelmi szervezet háborúja. A japán hatóságok ugyanis pénteken letartóztatták az új-zélandi Pete Bethune-t, aki már hetek óta az egyik japán hajó foglya. Ő volt a kapitánya annak a gyors csónaknak, amely közreműködött az Antarktisz közelében lezajlott tengeri csatákban. Az egyik első manőver során a Sonan Maru II hajó kettészelte az Ady Gil trimaránt, amely később elsüllyedt. A hatfős legénységét sikerült kimenteni, egyikük sem sérült meg.

Február közepén az Ady Gil kapitánya egy jet-skivel megközelítette a Sonan Maru II-t, és átmászott a japán hajóra, majd „letartóztatási parancsot” adott át „hat rendbeli gyilkossági kísérlet” miatt és a megsemmisült Ady Gil árát, azaz hárommillió dolláros számlát nyújtott át a japán hajó meglepett kapitányának. A japánok foglyul ejtették a 44 éves férfit, és elindultak vele szigetországba. A pénteki érkezéskor a kikötőben megjelent mintegy húsz japán tüntető is, akik a Sea Shepherd-öt és Bethune kapitányt bíráló jelszavakat skandáltak.

A Sea Shepherd szerint „ez az első eset a II. világháború óta, hogy úgy vittek egy új-zélandit Japánba, mint egy hadifoglyot”. Egyben közölték, minden jogi segítséget megadnak az Ady Gil kapitányának, akit börtönre és pénzbírságra is ítélhetnek az ázsiai szigetországban.

Forrás: 2010 AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók