Műsorújság
RTL Most

Kész a napenergiával működő csodahajó

A hajó a tervek szerint 2011-ben világkörüli útra indul és akár 50 embert is vihet magával.
"Különleges érzés, hogy magam előtt látom a hajót, amiről gyakran álmodtam" – mondta Raphael Domjan, a hajó építésének kezdeményezője, aki a földkörüli úton a kapitány lesz.

Domjan az elnöke a PlanetSolar-projektnek, amely tavaly kezdett bele a terv megvalósításába. A cél az volt, hogy egy teljesen napenergiával üzemelő katamarán készüljön. A szponzor, az Autodesk a PlanetSolar mérnökeinek rendelkezésére bocsátott jó néhányat a legfejlettebb digitális prototípus-készítő szoftvereiből.

A katamaránt a kieli Knierim Yacthbau építette. A jövőre tervezett nagy út, amely több mint 40 ezer kilométer hosszú lesz, átlag 10 csomós sebességgel, körülbelül 130 napig fog tartani miközben számos világrekord megdöntésére is vállalkozik a kapitány. A nagyobb kikötőkben pedig a várható nagy hírverésnek köszönhetően sok embernek fogják bemutatni a környezetbarát megújuló energiák lehetőségeit.

"Tiszta és csendes lesz"- mondta a hajó készítője.

A 60 tonnás PlanetSolar nevű hajó elérheti akár a 15 csomós, vagyis a 25 kilométer per órás sebességet, és akár 50 embert is vihet magával. A katamaránon 500 négyzetméternyi napelem van. A PlanetSolar-t márciusban avatják fel hivatalosan, majd Hamburgba viszik, a kikötőváros 821-ik születésnapjára, aztán júniustól szeptemberig tesztelik, a jövő év áprilisában pedig elindul a világkörüli út, amelyet az Egyenlítőhöz közelre terveznek, hogy a napenergia a legerősebb legyen.

"A PlanetSolar-ral azt akarjuk bemutatni, hogy változhatunk, változtathatunk, a megoldások léteznek, és még nincs késő. A jövő nemzedékei ránk figyelnek, mert a mi döntéseink határozzák meg, hogy emberséges lesz-e a jövő" – áll a gyártó közleményében.

Forrás: AFP/ Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Ütközött egy szarvasbikával, aztán fának hajtott egy autós Vas megyében a 86-os úton vasárnap. A több mázsás szarvas olyan erővel csapódott a kocsinak, hogy a sofőr valószínűleg azonnal elájult, így több mint 300 métert haladt az autó az úton, mielőtt a fának ütközött. A sofőr és felesége megsérült.

  • Figyelmetlensége miatt halt meg ötéves kisfia, ezért bíróság elé kell állnia. A pest megyei Kosdon az apjuktól elcsent öngyújtóval gyújtott fel egy melléképületet tavaly nyáron két kisgyerek, egyikük még ki tudott menekülni a tűzből, a másikukat nem tudták megmenteni. A vád szerint mindezért az apa a felelős.

  • Már a nyáron is erőszakoskodott az a 26 éves budapesti férfi, aki pénteken fényes nappal Budapest belvárosában is meg akart erőszakolni egy nőt. A rendőrök térfigyelő kamerák felvételei alapján kapták el. A két korábbi eset - melyet ő maga mondott el a rendőröknek - Újpesten történt. Egy buszvégállomás közelében szemelte ki áldozatait, akiket nem tudott megerőszakolni, mert elmenekültek. De feljelentést tettek, így a férfi ügyeit most összevonják.

  • A 2005 óta működő, jelenleg az Országos mentőszolgálathoz tartozó, a motoros mentőket fenntartó alapítványnál 37-en dolgoznak, de anyagi nehézségek miatt csak 6 mentőmotorjuk van. Egy édesanya, - akinek gyermekén Vajda Márk motros mentő segített - viszonzásképp úgy döntött, hogy november közepéig 10 millió forintot gyűjtene össze egy új, életmentő motorra. Részletekért kattintson ide! 

  • A biztonsági kamera felvételein látni, ahogy a hajléktalan férfi az úttesten tántorog. Közben a járdán fiatalok gyülekeznek. Néhány másodperc múlva egy fiatal - bár barátnője próbálja visszatartani - nekifutásból megüti és feldönti a hajléktalant úgy, hogy az elesik és ők is ráesnek. Miután felállnak, magára hagyják a magatehetetlen férfit. A járdán gyülekező fiatalok sietnek a segítségére. A felvételeket egy üzlet biztonsági kamerája rögzítette még tavaly novemberben.

Legnézettebb videók