Műsorújság
RTL Most

Fellőtték az Endeavourt

Magyar idő szerint hétfő délelőtt 10 óra 14 perckor startolt az űrsikló, fedélzetén hat asztronautával.
Az űrsikló indítását legutóbb vasárnap el kellett halasztani 24 órával, mert nem voltak megfelelőek az időjárási körülmények a floridai Cape Canaveral felett.

Az Endeavour egyebek mellett a Tranquility modult viszi majd a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az ISS részét képező szakasz kupoláját az olaszországi Torinóban építették, különlegessége pedig az, hogy a szokásosnál nagyobb ablakokat szereltek rá, amellyel minden eddiginél jobb kilátás nyílik a Földre, valamint könnyebben figyelemmel kísérhetők az űrséták és a dokkolások.

A modulba légtisztító, víztisztító, robotkaros munkaállomás és a legénység kényelmét szolgáló berendezések vannak beépítve, és akár két űrhajós elszállásolására is alkalmas lesz. A 18 tonnás, kupolás modult három űrséta keretében rögzítik az objektumhoz. Ezzel 90 százalékban lesz kész az ISS, amely eddig 100 milliárd dollárba került.

Ez a 13 napos misszió lesz az egyik utolsó űrsikló-küldetés, mert a NASA a tervek szerint még az idén kivonja a forgalomból az 1981 óta szolgáló járműveket. Március közepén a Discovery megy az űrbe, májusban az Atlantis, júliusban pedig ismét az Endeavour. Az utolsó küldetést szeptemberre tervezik a Discovery űrsiklóval. Ezután már csak az orosz Szojuz űrhajó lesz képes embereket szállítani a Nemzetközi Űrállomásra.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók