Műsorújság
RTL Most

Új Bibliát írna a pápa merénylője

Horvátországban kér politikai menedékjogot és itt írna egy új Bibliát II. János Pál merénylője.
„Ha Horvátország menedékjogot ad nekem, nagy örömmel mennék és élnék ott” - üzente a befolyásos lapban ügyvédeivel az 52 éves férfi. „Horvátország katolikus állam és én is katolikus vagyok. Egy új Biblia írására készülök, amelyben kijavítanám a hibákat. Ezt a katolikus Horvátországban tenném, miután Olaszország és Spanyolország visszautasította menedékkérelmemet” - idézi az újság Mehmet Ali Agca-t.

A csaknem három évtizedes raboskodás után hétfőn szabadon engedett Agca - a börtönből írt zavaros levelei miatt - egyes feltételezések szerint mentális problémákkal küzd. Egy az ügyvédei által nemrég nyilvánosságra hozott közleményében azt mondta, hogy vatikáni dokumentumok segítségével be fogja bizonyítani, hogy ő a Megváltó.

A Vecernij List cikkére hivatalosan még nem reagáltak Zágrábban. Horvátország 4.4 milliós lakosságának 90 százaléka katolikus.

Az akkor 23 éves Agca 1981. május 13-án lőtt rá II. János Pál pápára Rómában, két évvel azután, hogy megszökött egy török katonai börtönből, ahol egy újságíró meggyilkolása miatt ült. A Szürke Farkasok elnevezésű szélsőjobboldali csoport egykori tagja 2000-ben, a pápa kérésére kegyelmet kapott az olasz államfőtől. Szabadlábra helyezése után Törökországba toloncolták, ahol letartóztatták az újságíró meggyilkolása, két fegyveres rablás, valamint szökése miatt.

Az egyházfő elleni merénylet indítékai máig nem tisztázottak, Ügyvédei szerint Agca több könyv és filmajánlatot is kapott, amiben elmondhatná ezt.

Forrás: AFP/ Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Budakeszin, egy iskola elé festettek 3D-s zebrát aktivisták. Az akciót egy ellenzéki képviselőjelölt szervezte. Azt is megörökítette, hogyan készült az alkotás. Hogy hogyan folytatódott az ügy, a Híradó riportjából kiderül.

  • A tűző napon, álló autójában hagyta 2 év körüli gyerekét egy anya egy soproni bevásárlóközpont parkolójában. Az izzadó kisfiút egy férfi vette észre, aki szólt a közelben lévő rendőröknek, majd a mentők is megérkeztek. Nem sokkal később az anya is visszatért az autóhoz, így kivették a rémült gyereket. A mentők megvizsgálták, de az ijedtségen kívül nem esett baja. A veszélyes perceket ezután az éppen ott zajló balesetmegelőzési programon próbálták elfeledtetni a gyerekkel a rendőrök.

  • Hongkongban újra összecsaptak a Kína-párti és a kormányellenes tüntetők. Először egy bevásárlóközpontban tört ki verekedés a két tábor között, majd a rendőrök közbeléptek. Később azonban az utcákon is folytatódtak a zavargások. Több embert letartóztatottak.

  • 230 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Kúria Érd fideszes polgármesterét, szerintük ugyanis az uniós választás előtt T. Mészáros András jogszerűtlenül buzdította levélben az első szavazókat: voksoljanak a Fideszre. A rendőrség szerint azonban bűncsselekmény nem történt, ezért két hete megszüntették a nyomozást - írta meg a 24.hu. A helyi ellenzék közös polgármesterjelöltje, Csőzik László az ügyészséghez fordult, szerintük a rendőrség nem nyomozott elég alaposan.

  • Nem esne el Budapest 1000 milliárd forint fejlesztési támogatástól, de az nem mindegy, hogy ki dönthet annak felhasználásáról, erről Tarlós István főpolgármester beszélt. Karácsony Gergely ellenzéki jelölt szerint Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter megzsarolta a budapestieket azzal a korábbi nyilatkozatával, amely szerint a Budapest fejlesztésére vonatkozó megállapodás addig érvényes, amíg Tarlós István a főpolgármester.

  • Az ellenzéki polgármesterjelölt és a helyi Fidesz is feljelentést tesz Egerben azért, mert mindannyian azt feltételezik riválisukról, hogy visszaéltek az ajánlóíveiket aláírók személyes adataival. Az ügy abból indult ki, hogy az ellenzéki pártok által támogatott Mirkóczki Ádám szerint a kormánypárti polgármester, Habis László íveiről egy eddig nem politizáló független jelölt íveire másoltak személyes adatokat. Az érintettek szerint ilyen nem történt.

  • Nyomozást indított a rendőrség a közvéleménykutatásnak álcázott lejárató telefonhívások miatt Pécsen. Ezt az Index írta meg. A kérdezőbiztosként bemutatkozó ismeretlenek az ellenzéki polgármesterjelöltet, Péterffy Attilát egyebek mellett családon belüli erőszakkal hozták összefüggésbe. A rendőrök rágalmazás gyanújával nyomoznak.

  • A magyar irodalom egyik legismertebb alakjáról a világ minden részén megemlékeztek a nagy lapok. Az író hosszan tartó betegség után, 86 évesen halt meg. Konrád Györgyöt a főváros saját halottjának tekinti.

Legnézettebb videók