Műsorújság
RTL Most

Új Bibliát írna a pápa merénylője

Horvátországban kér politikai menedékjogot és itt írna egy új Bibliát II. János Pál merénylője.
„Ha Horvátország menedékjogot ad nekem, nagy örömmel mennék és élnék ott” - üzente a befolyásos lapban ügyvédeivel az 52 éves férfi. „Horvátország katolikus állam és én is katolikus vagyok. Egy új Biblia írására készülök, amelyben kijavítanám a hibákat. Ezt a katolikus Horvátországban tenném, miután Olaszország és Spanyolország visszautasította menedékkérelmemet” - idézi az újság Mehmet Ali Agca-t.

A csaknem három évtizedes raboskodás után hétfőn szabadon engedett Agca - a börtönből írt zavaros levelei miatt - egyes feltételezések szerint mentális problémákkal küzd. Egy az ügyvédei által nemrég nyilvánosságra hozott közleményében azt mondta, hogy vatikáni dokumentumok segítségével be fogja bizonyítani, hogy ő a Megváltó.

A Vecernij List cikkére hivatalosan még nem reagáltak Zágrábban. Horvátország 4.4 milliós lakosságának 90 százaléka katolikus.

Az akkor 23 éves Agca 1981. május 13-án lőtt rá II. János Pál pápára Rómában, két évvel azután, hogy megszökött egy török katonai börtönből, ahol egy újságíró meggyilkolása miatt ült. A Szürke Farkasok elnevezésű szélsőjobboldali csoport egykori tagja 2000-ben, a pápa kérésére kegyelmet kapott az olasz államfőtől. Szabadlábra helyezése után Törökországba toloncolták, ahol letartóztatták az újságíró meggyilkolása, két fegyveres rablás, valamint szökése miatt.

Az egyházfő elleni merénylet indítékai máig nem tisztázottak, Ügyvédei szerint Agca több könyv és filmajánlatot is kapott, amiben elmondhatná ezt.

Forrás: AFP/ Független Hírügynökség

Legnézettebb videók