Műsorújság
RTL Most

Új Bibliát írna a pápa merénylője

Horvátországban kér politikai menedékjogot és itt írna egy új Bibliát II. János Pál merénylője.
„Ha Horvátország menedékjogot ad nekem, nagy örömmel mennék és élnék ott” - üzente a befolyásos lapban ügyvédeivel az 52 éves férfi. „Horvátország katolikus állam és én is katolikus vagyok. Egy új Biblia írására készülök, amelyben kijavítanám a hibákat. Ezt a katolikus Horvátországban tenném, miután Olaszország és Spanyolország visszautasította menedékkérelmemet” - idézi az újság Mehmet Ali Agca-t.

A csaknem három évtizedes raboskodás után hétfőn szabadon engedett Agca - a börtönből írt zavaros levelei miatt - egyes feltételezések szerint mentális problémákkal küzd. Egy az ügyvédei által nemrég nyilvánosságra hozott közleményében azt mondta, hogy vatikáni dokumentumok segítségével be fogja bizonyítani, hogy ő a Megváltó.

A Vecernij List cikkére hivatalosan még nem reagáltak Zágrábban. Horvátország 4.4 milliós lakosságának 90 százaléka katolikus.

Az akkor 23 éves Agca 1981. május 13-án lőtt rá II. János Pál pápára Rómában, két évvel azután, hogy megszökött egy török katonai börtönből, ahol egy újságíró meggyilkolása miatt ült. A Szürke Farkasok elnevezésű szélsőjobboldali csoport egykori tagja 2000-ben, a pápa kérésére kegyelmet kapott az olasz államfőtől. Szabadlábra helyezése után Törökországba toloncolták, ahol letartóztatták az újságíró meggyilkolása, két fegyveres rablás, valamint szökése miatt.

Az egyházfő elleni merénylet indítékai máig nem tisztázottak, Ügyvédei szerint Agca több könyv és filmajánlatot is kapott, amiben elmondhatná ezt.

Forrás: AFP/ Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Ételmérgezést kapott a miskolci jégkorongcsapat több tagja egy szlovákiai tornán, Poprádon. Este döntőt játszottak volna az évtizedes hagyományokkal rendelkező tornán, a Tátra kupán. A mérkőzést azonban le kellett mondani, mert a csapat nagy része rosszul lett a szállodában elfogyasztott vacsora után. Sőt többen rövid időre kórházba kerültek.

  • 100 éves lett az amerikai kosárlabda-sport egyik legnagyobb sztárja. Nem egy volt játékosról van szó, hanem egy apácáról, aki a mai napig fontos szerepet tölt be a chicagói Loyola Ignác, katolikus magánegyetem csapatának életében. Jean, vagyis Janka nővér annyira népszerű, hogy más csapatok is próbálták már magukhoz csábítani.

  • Nem tetszett a színdarab a fideszes polgármesternek, elmaradt a bemutató a szombathelyi Savaria Történelmi Karnevál nyitóünnepségén – erről az ugytudjuk.hu írt először. A helyi hírportál szerint Jordán Tamás, a Weöres Sándor Színház igazgatója ajándéknak szánta az előadást a karnevál közönségének, amit végül a zárónapon és a tervezettől eltérő helyszínen mutattak be. A polgármester elismerte az RTL Híradónak, hogy nem nyerte el a tetszését a darab. A szombathelyi ellenzék szerint a városvezetés évek óta próbálja ellehetetleníteni a színházalapító Jordán Tamást.

  • A főpolgármester-jelöltek többsége kihirdette programját. Karácsony Gergely élő, élhető és zöld várost ígért a budapestieknek, a 23 ellenzéki kerületi polgármesterjelölttel együtt facsemetéket vitt a Deák térre, ezeket a választás után a városháza parkolójában akarják elültetni. Tarlós István főpolgármester közben az állami rádiónak nyilatkozott és alkalmatlannak nevezte az ellenzéki jelölteket. A főpolgármesteri posztért összesen nyolcan indulnak, többen közülük a közéletben eddig ismeretlen emberek.

  • Újra Budapestre jön a török elnök - erről a kormánypárti Magyar Nemzeti írt először. A Külgazdasági és Külügyminisztérium kérdésünkre azt közölte: Recep Tayyp Erdogan novemberben részt vesz a Magyar-Török Együttműködési Tanács ülésén, és tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel. Legutóbb tavaly járt Budapesten, akkor katonai együttműködési megállapodást írtak alá, ennek részleteiről a DK szerint azóta sem tudni semmit.

  • Meghalt az Egyesült Államokban egy férfi, aki elektromos cigarettától lett beteg, és került kórházba. A hatóságok közlése szerint a tragédia pár hete történt, és a vizsgálatok még tartanak. Egyelőre annyit tudni, hogy csaknem 200-an lettek betegek az elektromos cigarettától. Többségük elismerte, hogy THC tartalmú anyag gőzét szívták be. A THC a marihuána fő hatóanyaga.

  • Több órás várakozás a határokon! A hazatérő nyaralók és a Nyugat-Európa felé tartó vendégmunkások miatt néhol kilométeres kocsisorok alakultak ki. A röszkei kishatárnál például reggel óta mindkét sávot csak belépésre használják. A rendőrség azt tanácsolja, indulás előtt érdemes a várakozási idővel is számolni.

  • Egymást érik a bejelentések a parlagfüves területekről. A Parlagfűmentes Magyarországért Egyesület már több mint 500 olyan területről kapott jelzést, ahol nem kaszálták le az allergén növényt. A Népegészségügyi Központ adatai szerint már most is nagyon magas a parlagfű pollenkoncentrációja, de a következő időszakban tovább romolhat a helyzet.    

  • Országszerte 26 helyen, 170 állatvédő szervezet és civilek tüntettek az állatkínzás ellen. Egyértelműbb és szigorúbb szabályozást, valamint súlyosabb büntetés kiszabását követelték azokra, akik bántják állataikat. A Noé Állatotthon vezetője szerint eddig többnyire felfüggesztett börtönt kaptak az állatkínzók, aminek nincs visszatartó ereje. Az Igazságügyi Minisztérium azt írta, nyitottak a civilek javaslataira.

Legnézettebb videók