Műsorújság
RTL Most

Vér és kín a legnagyobb iszlám ünnepen

Csúcspontjához érkezett az Asúra, az iszlám síiták legnagyobb ünnepe.
Kerbela, Irak. A síiták legszentebb helye. A szunnitáktól eltérően a síiták Mekka helyett Kerbela felé borulnak le imáikkor. A szunnita Szaddám Huszein idejében nem ünnepelhettek itt a hívők, de az utóbbi években már egyre többen vesznek részt a zarándoklaton. A 10 napos Asúra csúcspontján százezrek tódultak Huszein imám síremlékéhez.

Az önmaguk megverésével gyászukat, Huszajn szenvedéseit fejezik ki, és bűntudatukat, amiért a hetedik században nem védték meg az imámot. Emellett misztériumjátékokon idézik fel az akkor történteket. Az iszlám alapítója, Mohammed unokája Kúfába indult, hogy átvegye a hatalmat, ám az ommajádok tőrbe csalták, és lemészárolták csapatát, az imámot pedig lefejezték. A kerbelai csata véglegesítette az iszlám kettészakadását.

Az iszlám hívőknek nagyjából 15 százaléka síita. A legnagyobb bázisuk Irán, de sokan élnek közülük még Irakon kívül például Jemenben, a Kaukázusban, vagy Libanonban. Ez utóbbi helyen a síita Hizbollá vezetője, Hasszan Naszrallah sejk beszélt a hívőkhöz a kivetítőn. Ismeretlen helyről jelentkezett be, mert az izraeliek vadásznak rá.

A mostani zarándoklat adja a legnagyobb munkát a biztonsági erőknek. Több tízezer rendőrrel és katonával erősítették meg a szolgálatot. Bár az elmúlt évekhez hasonló tömeggyilkos merényletek elmaradtak, a zarándokok elleni kisebb terrorakciókat most sem tudták megakadályozni.

Legnézettebb videók