Műsorújság
RTL Most

Hetekbe telhet Berlusconi felépülése

A jövőben szigorítják Berlusconi személyi védelmét is a vasárnapi támadás után.
Berlusconi szóvivője azt mondta: a kormányfő már dolgozni akart. Alig lehetett rávenni arra, hogy tartsa be az orvosok utasítását és pihenjen. Paolo Bonaiuti elmondta, hogy a miniszterelnöknek erős fejfájása van és gyorsan kifárad.

Az olasz kormányfő pártjának milánói nagygyűlése után osztogatott aláírásokat. Épp valakivel szóba elegyedett, amikor megdobták egy szuvenírrel.

A támadó a dóm kicsinyített mását hajította Silvio Berlusconi arcába. A miniszterelnököt emberei felsegítették a földről, miközben többen a 42 éves Massimo Tartagliával viaskodtak, akit a tömeg egy része már meg akart lincselni.

A vérző Berlusconit a testőrök az autójába tuszkolták, de aztán kiszállt, hogy megmutassa magát a tömegnek. Ezután szállították kórházba.
A szája két helyen felrepedt.

Orvosa szerint kitört két felső foga, az orra pedig betört. Most antibiotikumot, gyulladáscsökkentőt és fájdalomcsillapítót kap. Szóvivője is már járt nála a kórházban: Berlusconi azt mondta neki, hogy ő mindenkit szeret, mindenkinek jót akar, és nem érti, miért gyűlölik ennyire. A támadást minden olasz párt elítélte. „Lehet őt kritizálni, de olyan fizikai erőszak, mint vasárnap történt, elfogadhatatlan” - mondta a szenátus elnöke.

A rendőrség a támadás után őrizetbe vette a férfit, aki vallomásában elmondta: ellenzi Berlusconi politikáját, és feltüzelték a kormányfőt bíráló jelszavakat skandálók is, akik szintén megjelentek a Dóm téren, majd a kocsijához igyekvő politikusnak is elkísérték.

A férfinél többféle tárgyat, köztük gázsprayt és egy feszületet is találtak. Mint kiderült: már 10 éve pszichiátriai kezelés alatt áll. A olasz kormányőrség most meg akarja erősíteni a miniszterelnök védelmét. Erre azért is szükség van, mert nem ez volt az első eset, hogy Berlusconit megtámadták: 2004 szilveszterén Rómában egy fiatalember megütötte egy kamera-állvánnyal - a kormányfő akkor könnyebb sérüléseket szerzett.

Forrás: AFP/AP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók