Műsorújság
RTL Most

Üdvrivalgás közepette dőlt le a dominófal

Több százezer ünneplő nézte végig a Berlini falat szimbolizáló dominók ledőlését.
Szakadó esőben lépett át a Brandenburgi kapun Angela Merkel német kancellár vezetésével több mint harminc állam- és kormányfő. Köztük volt Dmitrij Medvegyev orosz elnök, Nicolas Sarkozy francia államfő és Gordon Brown brit kormányfő is. Csalódást okozott Barack Obama, aki Hillary Clinton amerikai külügyminisztert küldte maga helyett, az amerikai elnök videoüzenetben köszöntötte a több százezer ünneplőt Berlinben.

„Az elnyomással szemben az emberek hittek abban, hogy a világ megváltozhat. Azoknak az országoknak, amelyek a Vasfüggöny másik oldalán voltak, megvolt a bátorságuk és a hitük egy jobb jövőben” - mondta Barack Obama.

A szabadtéri koncerteken a világhírű Daniel Barenboim vezényelt, de fellépett többek közt Placido Domingo és a Bon Jovi is.

A megemlékezések csúcspontja az volt, amikor ledöntötték az egykori határzár helyén, két kilométer hosszan felállított, ezer óriási habszivacsból készült dominósort. Az első elemet Lech Walesa, egykori ellenzéki vezető, későbbi lengyel elnök lökte meg. A dominókon magyar, lengyel és német diákok rajzai is voltak. A megvilágított Brandenburgi kapu mindkét oldalán üdvrivalgás fogadta a ledőlő dominókat.

Az ünnepségeket egy nagyszabású tűzijáték zárta, majd a berliniek hajnalig buliztak.

Legnézettebb videók