Műsorújság
RTL Most

A WHO szerint a védőoltás nagyon biztonságos

Továbbra is melegen ajánlják a védőoltást a világjárványos influenza ellen.
"Minket itt a WHO-ban továbbra is aggasztanak a járvány jellemzői, főleg az, hogy meglehetősen sok a szövődmény és a haláleset" - jelentette ki csütörtökön Fukuda Keidzsi, a WHO világjárványügyi különtanácsadója.

"Továbbra is azt látjuk, hogy a komplikációk és halálesetek többsége 65 év alatti betegeknél történik, ami eltér a szezonális influenzától" - magyarázta a szakember.

Fukuda megismételte, hogy a komplikációk első sorban krónikus betegeknél, terhes nőknél és egészséges fiatal felnőtteknél jelentkeznek.

A védőoltással szemben több országban is mutatkozó gyanakvásról szólva Fukuda leszögezte: "a WHO szerint ezek az oltóanyagok nagyon hasznosak a világjárványos vírus ellen."

Az oltási kampány a közelmúltban indult el több mint 20 országban, és a WHO szerint a vakcinák egyértelműen biztonságosak.

"Mi azt látjuk, hogy ezek a vakcinák nagyon biztonságosak, és sok ember kapta meg őket minden probléma nélkül" - mondta Fukuda.

A sertésinfluenza abban is eltér a szezonálistól, hogy az északi féltekén nyáron is tartósan fertőzött.

Fukuda kiemelte, hogy a világjárványos influenza is erősebben terjed télen, de elismerte, hogy a megfertőzöttek nagy többségének nincs szüksége különleges kezelésre.

Forrás: AFP, Független Hírügynökség

Legnézettebb videók