Műsorújság
RTL Most

Zentai szerint Magyarország nem demokratikus

Zentai azt mondta, fellebbezni fog, ha a hatóságok átengedik őt a magyaroknak.
"Minden bizonnyal megteszem. Vagy megpróbálunk valami mást, hogy igazságot szerezzek" - mondta Zentai az ABC-nek az esetleges fellebbezésesével kapcsolatban. "Ez nem lesz túl kellemes időszak számomra, figyelembe véve a koromat, az egészségemet, a meglehetősen rossz fizikai állapotomat. Elképzelhető, hogy hónapokon keresztül itt ülök majd" - tette hozzá.

Zentai Károly a gyanú szerint a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot. A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot. A háború után Ausztráliába emigrált férfi tagadta a vádat, és az elmúlt időszakban számos lehetőséget megpróbált, hogy elkerülje a kiadatást.

"Elképzelésük sincs arról, elképzelésük sincs, hogy mennyire nem jó a helyzet Magyarországon" - mondta az interjúban Zentai, majd hozzátette: "Talán hallották már, hogy az itteni emberek azt mondják, hogy az egy demokratikus ország, pedig távolról sem az."

Hasonlóan nyilatkozott az ausztrál 6PR rádiónak Zentai fia, Ernie Steiner, aki az őrizetbe vétel után azt mondta: apjára nem vár tisztességes tárgyalás, ha az ausztrál hatóságok kiadják Magyarországnak. "Nem bízunk a magyar katonai bíróság rendszerében" - fogalmazott Steiner, aki egyben megkérdőjelezte, hogy a szervezet egyáltalán képes lenne-e kezelni egy, az apjáéhoz hasonló ügyet. Zentai fia ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a kiadatási ügyben a végső szót kimondó Robert McClelland legfőbb ügyészhez fordult szívproblémákkal és depresszióval küszködő apja ügyében.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élő Zentai mostanáig különböző kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást.

Forrás: AFP, WA Today, 6PR, Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a gyerekét. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók