Műsorújság
RTL Most

Zentai szerint Magyarország nem demokratikus

Zentai azt mondta, fellebbezni fog, ha a hatóságok átengedik őt a magyaroknak.
"Minden bizonnyal megteszem. Vagy megpróbálunk valami mást, hogy igazságot szerezzek" - mondta Zentai az ABC-nek az esetleges fellebbezésesével kapcsolatban. "Ez nem lesz túl kellemes időszak számomra, figyelembe véve a koromat, az egészségemet, a meglehetősen rossz fizikai állapotomat. Elképzelhető, hogy hónapokon keresztül itt ülök majd" - tette hozzá.

Zentai Károly a gyanú szerint a II. világháború idején, 1944-ben Budapesten két katonatársával együtt megölte Balázs Pétert, mert a 18 éves fiatalember nem viselte a zsidók megkülönböztetésére előírt sárga csillagot. A feltevések szerint Zentai a náci Németországgal szövetséges magyar hadsereg tagjaként követte el a gyilkosságot. A háború után Ausztráliába emigrált férfi tagadta a vádat, és az elmúlt időszakban számos lehetőséget megpróbált, hogy elkerülje a kiadatást.

"Elképzelésük sincs arról, elképzelésük sincs, hogy mennyire nem jó a helyzet Magyarországon" - mondta az interjúban Zentai, majd hozzátette: "Talán hallották már, hogy az itteni emberek azt mondják, hogy az egy demokratikus ország, pedig távolról sem az."

Hasonlóan nyilatkozott az ausztrál 6PR rádiónak Zentai fia, Ernie Steiner, aki az őrizetbe vétel után azt mondta: apjára nem vár tisztességes tárgyalás, ha az ausztrál hatóságok kiadják Magyarországnak. "Nem bízunk a magyar katonai bíróság rendszerében" - fogalmazott Steiner, aki egyben megkérdőjelezte, hogy a szervezet egyáltalán képes lenne-e kezelni egy, az apjáéhoz hasonló ügyet. Zentai fia ugyanakkor azt is megerősítette, hogy a kiadatási ügyben a végső szót kimondó Robert McClelland legfőbb ügyészhez fordult szívproblémákkal és depresszióval küszködő apja ügyében.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ nácivadászai. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élő Zentai mostanáig különböző kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást.

Forrás: AFP, WA Today, 6PR, Független Hírügynökség

Legnézettebb videók