Híradó

2009.10.22. 09:02 (csütörtök)

Hiánycikk a vakcina az Egyesült Államokban

Hiánycikk a vakcina az Egyesült Államokban

Az egészségügyi miniszter elismerte, nincs elég oltóanyag az influenza ellen.

„Most ott tartunk, hogy a kereslet felülmúlja a kínálatot” - fogalmazott a miniszter asszony a szenátorok előtt, akik a betegség terjedése miatt aggódva azt vizsgálták, hogy a kormányzat megfelelő intézkedéseket hoz-e.

Korábban a szakemberek azzal kalkuláltak, hogy október végéig 40 millió adag vakcina áll majd rendelkezésre, de most az új prognózis szerint csak 30 millió lesz.

Előtte Janet Napolitano belbiztonsági miniszter úgy nyilatkozott a CNN televíziónak, hogy az oltóanyag gyártói „valamikor december táján fogják behozni” a lemaradást.

„Nem hiány van, hanem lemaradás. Végül mindenkinek lesz oltás, aki be akarja magát oltatni” - jelentette ki a belbiztonsági miniszter, és arra kérte az amerikaiakat, hogy a józan paraszti ész diktálta óvintézkedéseket tegyék meg.

Ha a gyerek beteg, ne engedjék iskolába, a felnőttek se menjenek be a munkahelyre, ha betegek. Köhögéskor mindenki a karját tegye a szája elé, ne a kezét. És gyakran mossunk kezet, ajánlotta a belbiztonsági miniszter asszony.

„Ez nem hangzik valami high-tech megoldásnak, és tényleg nem az, de meglepően hatásos a fertőzés lassításában”, tette hozzá.

Kanadában engedélyezték az oltóanyagot

Kanadában szerdán kapta meg a forgalmazási engedélyt a világjárványos influenza elleni védőoltás. A vakcinát időközben már kiszállították minden egyes tartományba, így napokon belül hozzáférhetővé válik.

„Az influenzaszezon közeledtével sok kanadai aggódik, hogy megkaphatja-e az oltást az új H1N1-es vírus ellen” - jelentette ki Leona Aglukkaq egészségügyi miniszter.

„Örömmel jelenthetem be, hogy az egészségügyi minisztérium csütörtökön engedélyezte a H1N1-es vírus elleni vakcinát” - tette hozzá, és ajánlotta, hogy minden kanadai oltassa be magát.

Kanadában a GSK brit központú gyógyszergyár helyi részlegének vakcináját engedélyezték, ez adjuvánst tartalmaz, vagyis olyan adalékanyagot, amely fokozza a szervezet immunválaszát. A GSK oltóanyagában az adjuváns egy természetes olaj és E-vitamin vizes oldata.

A kanadai egészségügyi hatóságok az engedélyezés és a használatba vétel után is folytatják az oltóanyag klinikai vizsgálatát, és figyelik az esetleges mellékhatásokat.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való