Műsorújság
RTL Most

Kémkedés kísérletével vádolják a NASA tudósát

A múlt hónapban Stewart Nozette levelezést folytatott egy izraeli titkosügynökkel.
Stewart Nosette-t 1989 és 1990 között a Fehér Házban alkalmazták. A Nemzeti Űrtanácsban egy olyan radar rendszert fejlesztett ki, amelynek segítségével később vizet találtak a Holdon. Ezután 10 évig a washingtoni energetikai minisztériumban dolgozott. 2000-től saját cégével az amerikai kormányzatnak: a védelmi minisztériumnak és a NASA-nak végzett kutatásokat.

"1989 és 2006 között Nozette-nek olyan biztonsági engedélyei voltak, hogy hozzáfért az Egyesült Államok védelmével kapcsolatos titkos dokumentumokhoz" - áll a washingtoni igazságügyi minisztérium közleményében.

A múlt hónapban Stewart Nozette levelezést folytatott egy izraeli titkosügynökkel, akinek több az amerikai műholdakkal, megfigyelő rendszerekkel, védelmi és titkosszolgálati kommunikációs eszközökkel kapcsolatos kérdésére válaszolt. Cserébe 11 ezer dollárt (csaknem 2 millió forintnak megfelelő összeget) kapott. Még több pénzért és egy izraeli útlevélért pedig még több titkos információt ígért.

Nozette-t hétfőn tartóztatták le Washington egyik külvárosában, és már kedden megkezdődik bírósági meghallgatása. Ha bűnössége bebizonyosodik, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphat.

Forrás: AFP-BBC-Független Hírügynökség

Legnézettebb videók