Műsorújság
RTL Most

Rio de Janeiro rendezheti a 2016-os olimpiát

Titkos szavazással döntöttek arról, hogy melyik város rendezheti a 2016-os olimpiát.
Már csütörtökön a dán fővárosba érkezett az amerikai First Lady, Michelle Obama és a talkshow-királynő Oprah Winfrey. Koppenhágába ment Zapatero spanyol miniszterelnök és a spanyol királyi pár is.

Barack Obama pénteken csatlakozott a 2016-os nyári játékok lobbistáihoz. Ez az első alkalom, hogy hivatalban lévő amerikai elnök elutazott a NOB-voksolás helyszínére. Csak öt órát töltött Koppenhágában, ezalatt felesége után ő is beszédet mondott Chicago-t támogatva.

„Ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Chicago-t választja, megígérhetem, hogy a városra és az Egyesült Államokra büszke lesz majd az egész világ” - mondta Barack Obama.

Tokiót Jukio Hatojama japán kormányfő, Rio de Janeirót Lula da Silva brazil elnök, míg Madridot Zapatero spanyol kormányfő mutatta be a NOB tagjainak: mindegyik pályázónak 45 perc állt rendelkezésére. A japán küldöttség egyik tagja, egy szinkronúszó annyira meghatódott, hogy el is sírta magát. Pelé, a világhírű focista pedig nagy mosollyal fogadta a brazilok prezentációját.

A négy városról bemutattak egy-egy klipet is. Chicago filmjében a Michigan-tó közelségét és a zöldövezeteket hangsúlyozták, a Rio de Janeiro
klipet arra hegyezték ki, hogy Dél-Amerikában még sosem rendeztek olimpiát.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság 103 tagja késő délután kezdte meg a titkos szavazást.

Legnézettebb videók