Műsorújság
RTL Most

Felemásan értékelik Merkel győzelmét

A győzelem ellenére a kancellár pártja 1949 óta nem szerepelt ilyen rosszul a választásokon.
A végleges adatok szerint a vasárnapi németországi választásokon az Angela Merkel vezette keresztény unió, a CDU/CSU a voksok 33,8 százalékát nyerte el, szemben a négy évvel ezelőtti 35,2 százalékos eredménnyel. A régi-új kancellár ennek ellenére optimistán nyilatkozott vasárnap este, a részleges eredmények közzétételét követően.

„A célunkat elértük, stabil többséget biztosítottunk az új kormánynak” - fogalmazott az 55 éves politikus pártszimpatizánsai előtt Berlinben.

A jobboldali szövetségnél is nagyobbat esett azonban az elmúlt négy év koalíciós partneréből mostanra a legfőbb riválisává vált szociáldemokrata SPD népszerűsége: a 2005-ös 34,2 százalékos eredmény helyett ezúttal csupán a szavazatok 23 százalékát szerezte meg a párt.

„Nem mondhatjuk másképp, ez egy keserves vereség” - fogalmazott tömören az eredmények ismeretében a pártelnök, korábbi külügyminiszter, Frank-Walter Steinmeier.

Megerősödött viszont Merkel reménybeli új koalíciós társa, a szabaddemokrata FDP: a Guido Westerwelle vezette párt 9,8 százalékról 14,6 százalékra gyarapította szavazói táborát. Szintén javítottak a Zöldek - 8,1 százalékról 10,7 százalékra - és a Balodali Párt - 8,7 százalékról 11,9 százalékra. Érdekesség, hogy a digitális forradalmat és az internet szabadságát hirdető Kalóz Párt a voksok 2 százalékát szerezte meg, feltehetően fiatal szimpatizánsainak köszönhetően.

Elemzők szerint azonban a választási eredmények nem nyugtathatják meg a német politikusokat - a szavazók ugyanis minden korábbinál többen maradtak távol az urnáktól. A négy évvel ezelőtti 77,7 százalékos választási részvétellel szemben idén a voksolók mindössze 70,8 százaléka adta le szavazatát, ami negatív rekordnak számít Németországban.

A világ vezető politikusai ennek ellenére sorban gratuláltak Angela Merkelnek újraválasztásához. Barack Obama amerikai elnök telefonos beszélgetésük során úgy fogalmazott, hogy a következő években is folytatni kívánja a kancellárral az együttműködést.

„Az Egyesült Államok és Németország szoros szövetségesek, és partnerek a világ békéjének, biztonságának és jólétének támogatásában” - mondta Obama a washingtoni Fehér Ház közleménye szerint.

Szintén a jó munkakapcsolat folytatását hangsúlyozta Gordon Brown brit miniszterelnök is Berlinbe küldött üzenetében, míg Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök az „erős és egyesült Európa” közös építésének igényéről beszélt Angela Merkelnek telefonos gratulációjában. Nicolas Sarkozy francia államfő pedig úgy vélekedett, hogy Merkel győzelme az elmúlt években elnyert közbizalom eredménye.

A napilapok kommentárjai ugyanakkor arra mutattak rá, hogy nem csak a rekordmértékű szavazói távolmaradás, de maga az eredmény sem adhat okot az önfeledt ünneplésre a német jobboldalnak. A Tagesspiegel szerint a CDU/CSU 33,8 százalékos győzelme valójában az elmúlt hatvan év legrosszabb eredménye a keresztény-konzervatív pártszövetségnek. A Die Welt pedig úgy fogalmazott, hogy az eredmények „keserű” győzelmet jelentenek Merkel pártjának és magának a kancellárnak is.

Forrás: AFP 2009 - Die Welt - Tagesspiegel/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók