Műsorújság
RTL Most

Vasárnap választ Németország

Arra számítanak, hogy a "Muttinak" vagyis "Anyunak" becézett Merkel kancellár marad.
A németországi választási rendszer az egyéni és a listás szavazás keveréke. Ha egy párt több egyéni mandátumot szerez, mint amennyi a listára leadott szavazatok alapján járna neki, a többletet megtarthatja, és a többletmandátumokkal gyarapíthatja parlamenti képviselői helyeinek számát. Szakértők szerint a jelenlegi tartományi erőviszonyok a CDU-nak kedvezőek, így a konzervatívok jócskán gyarapíthatják többletmandátumaik számát. Ez azonban nem tetszik az SPD-nek, amely már korábban jelezte, hogy erősen vitatható lenne egy CDU/CSU-FDP koalíció, ha többletmandátumokkal jönne létre a pártokhoz rendelt színek alapján, a fekete-sárga többség.

Angela Merkel pedig ezt szeretné. Mármint a fekete-sárga koalíciót, mert bár békében kormányzott együtt a két nagy, a CDU/CSU szövetség és az SPD az elmúlt években, szakértők szerint Merkel számára sokkal kellemesebb lenne, és nagyobb manőverezést adna, hanem nem a másik naggyal, hanem egy "kicsivel" szövetségben kormányozna. Ám ha helytállóak a közvélemény-kutatási eredmények, akkor megtörténhet, hogy Merkel elképzelése csak vágy marad, mert marad a fekete-piros nagykoalíció.

Az is elképzelhető persze, hogy a német elemzők által "villanyrendőr"-nek nevezett koalíció jön létre, és akkor nem is Merkel lesz a kancellár ismét, hiszen a kereszténypártok kiszorulnak a kormányalakítási lehetőségből. A "villanyrendőr" koalíció a piros-sárga-zöld, vagyis az SPD, az FDP és a Zöldek. Elképzelhető, de jelenleg irreális, hogy ez megtörténjen, Guido Westerwelle, a szabaddemokraták vezetője ugyanis kizárta ezt. Ahogy azt is, hogy "Jamaica" legyen a következő kormány, vagyis a karibi ország lobogója alapján fekete (CDU/CSU), sárga (FDP) és zöld (Zöldek).

Amitől igazán tart a jobboldal, és személy szerint Merkel, hogy olyan eredmény születik vasárnap, amelynek alapján esélye lenne egy piros-vörös-zöld koalíciónak, vagyis a szociáldemokraták, a zöldek és a volt NDK területén egyre erősebb Baloldali Párt (Die Linke) szövetségének. A Baloldali Párt a Kelet-Németországban jelentős Demokratikus Szocializmus Pártja (Partei des Demokratischen Sozialismus, PDS) nevű posztkommunista párt és a volt Nyugat-Németországban aprócska Munka és Szociális Igazság Párt (WASG) egyesüléséből jött létre 2007-ben.

A felmérések szerint sokszínű lehet a következő német parlament, de egy szín minden valószínűség szerint hiányozni fog Németország és Európa megkönnyebbülésére. Ez pedig a barna, vagyis a szélsőjobboldali, sőt neonáci jellegegű Német Nemzeti Demokrata Párt (németül: Nationaldemokratische Partei Deutschlands, NPD).

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók