Műsorújság
RTL Most

Agyonlőttek egy abortuszokat végző orvost

A doktort rendszeresen érte kritika, amiért késői terhesség-megszakításokat vállalt klinikáján.
A helyi rendőrség tájékoztatása szerint a merénylő a lövést követően egy kék Ford Taurusszal menekült el a helyszínről. Brent Allred rendőrkapitány szerint az ügyben az FBI segítségét kérték, és egyelőre annyit lehet tudni, hogy a gépkocsi - rendszáma alapján - egy Kansas City külvárosában élő emberé.

Tiller egyike volt azon kevés orvosoknak az Egyesült Államokban, akik vállaltak úgynevezett késői abortuszt is, azaz a 12. hét utáni terhesség-megszakítást. Ráadásul ő vezette az egyiket azon három amerikai magánkórház közül, ahol ilyen beavatkozásokat végrehajtottak.

Az orvos épp ezért gyakran vált az abortusz ellen tiltakozók céltáblájává, akik rendszeresen tartottak demonstrációt a férfi wichitai klinikája előtt. 1991-ben például egy egész nyáron át tüntettek az épület előtt az abortusz ellenzői, esetenként kétezren is.

A tiltakozások azonban több ízben is a tettlegességig fajultak: 1986-ban egy ismeretlen merénylő a kórház tetején robbanószerkezetet helyezett el, amely felrobbanva súlyos károkat okozott az épületben. 1993-ban pedig egy férfi a kórház előtt rálőtt Tillerre, mindkét karján megsebesítve az orvost. A merénylő 11 évnyi börtönbüntetést kapott, Tiller néhány hét alatt felépült.

A késői terhesség-megszakítás abban az esetben engedélyezett Kansas államban, ha két független orvos is egyetért abban, hogy az anyát „helyrehozhatatlan egészségkárosodás” éri, ha megszüli a gyermeket. Tillert többen azzal vádolták, hogy lefizette azokat az orvosokat, akik az övével egyező szakvéleményt adtak.

Az orvost bíróság elé is állították, amiért 2003-ban állítólag 19 esetben hajtott végre illegális terhesség-megszakítást. Tillert idén márciusban mentette fel a törvényszék a vádpontok alól. Ügyvédje az esetet boszorkányüldözésnek nevezte.

Forrás: AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók