Műsorújság
RTL Most

Britney Spears Berlinbe költözött

Az amerikai énekesnő rezidenciája a magyar nagykövetség mellett található.
Politikusok egymás közt

Az Unter den Linden cím igencsak elegánsan hangzik Berlinben. Nagykövetségek, köztük a magyar is, elegáns szállodák, üzletek sorakoznak itt. Nem messze a Brandenburgi kaputól pedig a tavaly júliusban megnyílt Madam Tussaud’s viaszmúzeum várja a látogatókat. 2500 négyzetméteren több tucat híresség, sportoló és politikus. Mindegyik szoborral lehet fényképezkedni. Nem csak Gorbacsov mellé lehet állni, hanem akár át is lehet ölelni. Angela Merkel német kancellárral közös sajtófotó készíthető. De bárki megveregetheti a magyar fölmenőkkel bíró francia elnök Nicolas Sarkozy vállát is. Az egyik legnépszerűbb politikus figura az új amerikai elnök. Barack Obamánál sorba kell állni, hogy elkészülhessen az emlékfotó.

A történelmi belépő után az emeleten Beethoven és Bach szobrai fogadják a látogatókat. Albert Einstein jellegzetes kócos hajával, egy tábla előtt áll. Sigmund Freudhoz pedig le lehet feküdni a bőrkanapéra egy kis pszichoanalízisre.

Sztárok méretre öntve – Madonna széttett lábakkal

Innentől kezdve pedig a sztároké és a sportolóké a terep: Romy Schneider Sissinek öltözve, Marlene Dietrich pedig egy hosszú cigarettával pózol. A látogatók megismerkedhetnek a viaszfigura készítés alapjaival is. A terem bejáratánál Marie, azaz Madame Tussaud áll, kezében egy félkész fejjel. A viaszbábúk egyébként három-négy hónapon át készülnek. A kiszemelt híresség arcáról, fejéről mintát vesznek, majd minenét lemérik és lefotózzák. Ezek a képek alapján dolgoznak aztán a szakemberek. Több rétegnyi festékkel teszik életszerűvé az arcokat. A szemeket pont olyanra festik, mint amilyen a hírességeknek valóban van.

A bábúk pont életnagyságúak. Meg lehet csodálni Jennifer Lopez híres kerek hátsóját, beállni a Beatles fiúk mögé ötödik tagnak, vagy az Angelina Jolie és Brad Pitt színészházaspárba karolni egy fotó erejéig. A tárlatról Elvis sem hiányzik; igaz, a bábú az énekest fénykorában, soványan mutatja be katonai egyenruhában. Robbie Williams mellé oda lehet huppanni az ágyra, csakúgy, mint a széttett lábakkal ülő Madonna mellé.

Egyetlen figura fotózása tilos csupán

A viaszmúzeumban mindenki fényképez. Ha más nincs, akkor a mobiltelefonnal készülnek az emlékfotók. Egyetlen bábút tilos csupán fényképezni: Adolf Hitlerét. Kétnyelvű tábla hívja föl a látogatók figyelmét erre. A náci diktátor szobrát emiatt külön kamerákkal is ellenőrzik. Tavaly a múzeum megnyitója után pár órával egy állástalan rendőr, fogadásból, letörte Hitler fejét. Azóta üvegkalitka védi a diktátor figuráját. A rongáló pere is májusban ért véget. A férfit 900 euró (mintegy 250 ezer forint) bírság megfizetésére kötelezték.

Legnézettebb videók