Műsorújság
RTL Most

Elvtársnők pucéran

Pincérnők, ápolónők, titkárnők pózoltak a fotográfusok lencséi előtt.
Ízelítő a kiállításból>>>

A MEZTELENKEDŐK MÉG PÉNZT SEM KAPTAK A KÉPEKÉRT

A Friedrichshaini Fotógaléria egy paneltömb földszintjén várja a látogatókat. Belépő nincs, de adományokat szívesen elfogadnak. Noha a kiállítás csak pénteken nyílt meg, és a téma sem mindennapi, nincs tömeg a teremben. Folyamatosan érkeznek a kíváncsiskodók. Nők és férfiak vegyesen. A fehérre meszelt falakon néhány tucat fekete-fehér művészfotó: aktképek az NDK-ból. A galériában egyébként régi kelet-német képeslapokból összeállított tárlatot is meg lehet nézni, az azonban kevesebbeket érdekel, mint a pucérkodó elvtársnők.

A modellek ugyanis nem hivatásos modellek voltak. A legtöbb aktképen szereplő még csak pénzt sem kapott azért, amiért ruhátlanul állt a kamera elé. Honorárium csak ritkán volt, és akkor sem túl sok. A fényképészek az utcán, kávézókban „vadásztak” a modellekre, vagy ismerősök ismerőseit beszélték rá a meztelenkedésre. Így a dolgozó nép „egyszerű leányait” örökítették meg. A dologhoz persze az is hozzátartozik, hogy az NDK-ban a pucérság nem volt tabutéma. A naturizmus teljesen bevett szokás volt. A családok gyakran mentek nudista üdülőkbe nyaralni. Ez volt az egyike annak a kevés dolognak, amelyet szabadon lehetett csinálni Kelet-Németországban.

SE SZILIKON, SE PHOTOSHOP

A fotók a nőket természetes szépségükben ábrázolják. Kihívó vagy merész pózok és smink nélkül. Szilikon kebelcsodát is hiába keresni a modellek között, mert nincs. És az apróbb test vagy bőrhibák is látszanak: hiszen akkor még nem volt photoshop, amely mindent eltüntet, és mindenkiből szépséget csinál- legalábbis a képeken.

A kiállítást persze úgy is föl lehet fogni, mint egy ügyes reklámfogást. Hiszen idén tavasszal jelent meg egy könyv NDK-s aktfotókról. A kiadványba150 művészkép került. Ezek közül mutat be a galéria most néhányat.

Legnézettebb videók