Műsorújság
RTL Most

Erőszakos munka ünnepe Berlinben

Az RTL Hírek.hu berlini tudósítója a helyszínen járt.
Nézze meg a helyszínen készült képeket, itt!

Már kora reggel sok rendőr járőrözött Berlin utcáin. A Köpenick városrészbe vezető S-Bahn megállóban pedig állig fölfegyverzett rohamosztagosok is voltak. Mégpedig azért, mert a szélsőjobboldali NPD ebbe a kerületbe hirdette meg majálisát. Az baloldali és antifasiszta szervezetek pedig ellentüntetést szerveztek. A rendőrség mindent megtett azért, hogy a két csoport nehogy összetalálkozzon.

Délelőtt, a neonáci megmozdulás előtt több ezer baloldali, autonóm és punk gyűlt össze Köpenickben. A szónokok békés tüntetésre szólították föl a demonstrálókat. Ám az indulatok a közeli S-Bahn megállóba elszabadultak. Az antifasiszták ugyanis blokád alá akarták venni a megállót, hogy ott ne tudjanak a neonácik kiszállni. A rendőrség csak sokára tudta megtisztítani az állomást. Több részletben, erőszakkal szorították ki a tüntetőket. A közelharc miatt órákig állt a vonatforgalom Köpenick és a belváros között. Mivel a tüntetők a síneken is átugráltak, áramtalanítani kellett a vágányokat.

A rendőrség egyébként hermetikusan elzárta az NPD majálisát a környék többi részétől. A dupla kordon mögé csak az ottlakókat, a sajtóigazolványnal rendelkező újságírókat, rendőröket, és a neonáci párt rendezvényére érkezőket engedték be. Az újfasiszták egyébként csak nehezen jutottak el a párt székházához. Miután újraindult a vonatforgalom, a rendőrök védőfala mögött mentek az épületbe. Az ellentüntetők bekiabálása mellett. Az egyik közeli iskola ablakából pedig náciellenes dalokat játszott egy lemezlovas.

Az NPD egyébként utcai majálisozást tervezett, ám erről végül letett. A pártszékház udvarán zsúfolódtak össze, ahol enni, inni lehetett, különböző propaganda anyagokat venni, a gyerekeknek pedig ugrálóvárat is fölállítottak. A sajtó munkatársait nem sokkal 12 óra után engedték be az udvarra. Közben a környékre érkeztek az ellentüntetők is. Az egyik lakás teraszán egy újfasiszta szimpatizáns náci karlendítéssel hergelte a tüntetőket. Az antifasiszták kövekkel, sörösüvegekkel dobálták meg a fiatal férfit. Hangosan skandálták, hogy „ki a nácikkal innen.” A rendőrség is fölszólította a férfit, hogy hagyja abba a náci üdvözlést- ez Németországban büntetendő cselekedet. A neonáci erre nem volt hajlandó, többször is kiállt a teraszra. Végül a rendőrök betörtek a lakásába, és elvitték a férfit. A tüntetők tapssal fogadták a hatósági akciót- jóllehet, a baloldali szervezetek szerint a tüntetéseken semmi keresnivalója nincs a rendőrségnek.


KREUZBERGI KAVALKÁD ESTI ÖSSZECSAPÁSOKKAL

Kreuzberg Berlin bohémnegyede: nagyon sok bevándorló él itt. Rengeteg a bár, étterem, szórakozóhely. Május elsején hagyományosan utcafesztivállal ünnepelnek a helyiek és az odalátogatók. Kora délután érezhető volt a rendőri jelenlét, ám a hatóság emberei inkább félrevonulva figyeltek. Hiszen az utcán nyugalom volt, több tízezer majálisozó ünnepelt Kottbusser Tor környékén. Sokan antifasiszta zászlót, kitűzőt és transzparenseket vittek. A kiragasztott plakátokon kapitalizmus-ellenes föliratok voltak olvashatóak. A környéken több színpadon különféle együttesek léptek föl: antifasiszta rockot, heavy metált, délamerikai indiánzenét, és török poppot játszottak az előadók.

Családok kisgyerekekkel és a nagy zajtól megrémült kutyákkal sétáltak az ételeket és italokat kínáló standok között. Többen pedig az eldobált sörös-és üdítős üvegeket és dobozokat gyűjtögették az utcákon. Németországban ugyanis szinte minden palack betétdíjas.

Délután hat óra után érkezett meg a baloldali szimpatizánsok kampánykamionja Kreuzbergbe. Világforradalomról, igazságosságról és antifasizmusról beszéltek. Sikerként könyvelték el, hogy délelőtt sikerült megakadályozniuk a neonácik majálisát Köpenickbe.

A békés hangulat azonban nem sokáig tartott. A baloldaliak és autonómok már május elseje előtt erőszakos föllépésre buzdították híveiket. Szociális zavargásokat akarnak kirobbantani a gazdasági válság miatt kialakult helyzet „kezelésére.” Nem sokkal hét óra előtt repültek az első kövek és üvegek a rendőrökre. A szélsőbaloldaliak több rendőrautót is megdobáltak. Az akcióban egy majálisozó asszony is megsérült.

Berlinben a Május elsejei ünnep hagyományosan erőszakba fullad. A szélsőbaloldali szervezetek és az autonómok autókat, boltokat, kukákat gyújtanak föl, a rendőrökkel csapnak össze. Kreuzberg másnap kész csatatérre hasonlít. Az ottlakók már április 30-án igyekeznek biztos helyre vinni autóikat, az üzletek, bankok, éttermek kirakatait pedig bedeszkázzák. Az összecsapások egyébként április utolsó napján, Valpurgis-éjjelén, a tavasz ünnepén kezdődnek. A Mauer- és Viktoria parkokban és Friedrichshainban iylenkor szintén összecsapásokba torkkolik az ünnepség. Noha idén a rendőrség különösen veszélyes május elsejét jósolt, a Valpurgis-éj viszonylag nyugalomban telt. A Mauer- és Viktoria parkokban nem volt rendbontás. Igaz, ehhez az is hozzájárulhatott, hogy a két helyszínre csak ellenőrzés után mehettek be az ünneplők. Friedrichshain negyedben viszont mintegy kétszáz részeg randalírozott csütörtök este: kukákat gyújtottak föl, a rendőröket kövekkel és üvegekkel dobálták meg. A hatóság csaknem 60 rendbontót őrizetbe vett. A rendőrök közül mintegy 50-en sérültek meg.

Legnézettebb videók