Műsorújság
RTL Most

Berlin retteg!

Az RTLHirek.hu berlini tudósítójának exkluzív beszámolója!
Idén a helyzetet az is nehezíti, hogy a munka ünnepén a Kosárlabda-Európaligában két görög csapat mérkőzik meg egymással Berlinben. Mintegy 4000 szurkolóra, zömében randalírozó huligánra számítanak a fővárosban. Ehhez jön még az, hogy Köpenick városrészben a neonácik tartanak fölvonulást péntek délelőtt. Ellenük tüntetnek az antifasiszták és baloldali fiatalok. Késő délután pedig az autonómok rendezvénye kezdődik Kreuzbergben. A szélsőbaloldali szervezők egyértelművé tették: mindent elkövetnek azért, hogy szociális zavargások törjenek ki. A demonstrálókat pedig arra buzdítják, hogy erőszakosan lépjenek föl a rendőrök ellen.

A fővárosi hatóság megpróbál mindenre fölkészülni, annak ellenére, hogy legalább 4000 rendőrrel kevesebbet tudnak bevetni, mint szükséges lenne. Kreuzberg lakói előre rettegnek az összecsapásoktól: ilyenkor, aki csak teheti, biztonságos helyre viszi az autóját.

A randalírozás azonban már csütörtökön elkezdődik. A Walpurgis-éj, a tavaszünnep is rendre erőszakba fullad. Ilyenkor a berlini Mauerparkban és Boxhanger platzon kezdődik az ünnep. Mindkét helyszínre több száz rendőrt vezényeltek ki, a környéken pedig megtiltották a parkolást. A két helyszín közelében található kávézók és éttermek pedig már délután bezártak. A helyi lapjelentések szerint a Boxhager platzon kordonokat tett ki a rendőrség, és csak ellenőrzés és motozás után engedik be az embereket a térre.

Legnézettebb videók