Műsorújság
RTL Most

Kawasaki-szindróma miatt halt meg Travolta fia?

Jett a Travolta-család bahamai házában lett rosszul múlt pénteken.
Jett a Travolta-család bahamai házában lett rosszul a múlt pénteken, és a kórházban halt meg. A 54 éves John Travoltának és 46 éves színésznő feleségének az ugyancsak színész Kelly Prestonnak immár egyetlen gyerekük maradt, a 8 éves Ella.

A színész fia gyermekkora óta úgynevezett Kawasaki-szindrómában szenvedett. A betegség szívproblémákat okozhat.

Pontosan mi a Kawasaki-szindróma?

Az InforMed orvosi portál adatai szerint a szindróma általában öt évesnél fiatalabb gyerekeknél jelentkezik. Bőrkiütés, láz, megnagyobbodott végtagok, vöröses szem, elváltozások az ajkakon és a szájban - jelzik a kórt. Ha nem veszik észre időben, akkor szív- és izületi gyulladást okozhat.

A Kawasaki-szindróma magas lázzal kezdődik. A tapasztalatok szerint a beteg gyerek ingerlékeny, aluszékony, néha hasgörcsei is vannak. A tenyerek talpak megduzzadnak és vöröses színűek lesznek. 10-20 nappal később pedig a bőr az ujjakon hámlani kezd. A legsúlyosabb szövődménye a kórnak, a koszorúerek rendellenes kitágulása. Az artériák kisebb kitágulása magától meggyógyulhat, súlyos kitágulás (aneurizma) azonban szívrohamot és hirtelen halált okozhat. Szintén szövődménye lehet a betegségnek az agyburkok gyulladásai, az izületi gyulladás és az epehólyag-gyulladás is, ám ezek maradandó károsodás nélkül gyógyíthatóak. Az orvosok szerint, ha a gyerek koszorúere nem betegszik meg, akkor gond nélkül fölépülnek. A szindrómától szenvedők 1-2 százaléka hal meg.

Úgy gyógyítják, hogy legalább egy, de legfeljebb négy napig intravénásan, nagy adagban immunglobulint kap a beteg. Emellett nagy dózisban aszpirint is kap. A láz elmúltával kis adagban általában még néhány hónapig ajánlják aszpirin szedését, a koszorúér károsodás és a véralvadás veszélyének csökkentése miatt.

A Kawasaki-szindróma oka egyelőre ismeretlen, nem tudni biztosan, hogy mi okozza. Orvosok valószínűsítik, hogy vírusfertőzés is felelős lehet a betegségért. A kórt először 1967-ben Tomisaku Kawasaki professzor írta le- róla kapta a nevét is. A világ több pontján is diagnosztizálták a betegséget, de kór leggyakrabban Japánban fordul elő.

Forrás: InforMed.hu, Wikipedia.org

Legnézettebb videók