Műsorújság
RTL Most

A mozzarella tilalmával fenyeget az EU

Több bivalycsordát karanténba zártak, miután a tejükben dioxint találtak.

Rossz hírbe keveredett a bivalytejből készülő campaniai mozzarella.

„A termékeink garantáltak. De készek vagyunk még több hatósági biztosítékot adni, hogy a vevőinket megnyugtassuk” - mondta a gazdák egyik vezetője.

Nemzeti márkáról van szó, ezért az olasz agrárminiszter nem maradhatott tétlen. Kamerák és fényképezőgépek tömege előtt kollegáival lelkesen evett a corpus delictiből.

Állandó kapcsolatban vagyunk Brüsszellel. Hatóságaink folyamatosan figyelik a termelést, mint bármely más terméknél. Nem rejtegetünk semmit”- mondta a miniszter, aki szerint az 1900 bivalytejgazdaságból 83-at, a 130 sajtüzemből 25-öt zártak be ideiglenesen, ami csekélység, vagyis nincs igazán baj.

Paolo de Castro megbírálta Dél-Koreát, szerinte ugyanis úgy sajtolta nemzetközi üggyé a mozzarellát az ázsiai ország, hogy az ottani utánzatot vizsgálták meg. Az Európai Bizottság szerint a tesztelt sajtokban az uniós határértékhez képest magasabb a dioxin, de nem túlzottan, a campaniai mozzarella pedig nem került másik Európai Uniós országba. De nem is fog, közölte a szóvivő, sőt betiltják, ha nem kapnak kimerítő tájékoztatást Rómából.

Az olasz márka-hírnév megmérgezéséért állítólag az évek óta dagadó dél-olasz szemétválság a felelős. A helyiek nem engednek újabb hulladékégetőket építeni, ezért dacolnak, a szemetet pedig sokszor a szabadban égetik el, így kerül méreg a földbe, onnan a fűbe, onnan a legelő bivaly bendőjébe, majd tőgyébe, végül a mozzarellába.

Hasonló videók

  • Öt és fél millió négyzetkilométernyi erdő, ahol három millió növény- és állatfaj él, és amely egymillió bennszülött otthona. Legnagyobb része ugyan Brazíliában található, de ami ott történik, befolyásolja az egész világot. Az Amazonas a világ oxigénjének 20 százalékát adja. Egy hét alatt csaknem tízezer új tűz keletkezett és pusztította az esőerdőt. Környezetvédők szerint ennek csak töredékét okozta a száraz időjárás. A többséget helyi farmerek gyújtják, hogy a fákat leégetve termőföldhöz, legelőhöz jussanak. Amióta Jair Bolsonaro Brazília elnöke, nem is büntetik őket ezért.

  • Nem lett kevesebb hulladék a műanyag mentes júliusban Budapesten. A G7 gazdasági portál írta meg, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartó adatai szerint 150 tonnával több műanyag szemetet gyűjtöttek be ebben a hónapban, mint az akciót megelőző júniusban. De a 2018-as júliusi mennyiséghez képest is 33 tonnával többet szemeteltek a fővárosiak. A Greenpeace már 200 ezer aláírást gyűjtött az egyszer használatos műanyagok magyarországi betiltásáért. A kormány egyelőre kivár.

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

Legnézettebb videók