Műsorújság
RTL Most

Kósa Lajos elemezte a nemzetközi helyzetet

Magyarország mégsem függesztette fel a menekültek visszafogadásáról szóló dublini rendelet végrehajtását, csak technikai szünetet kért. Ezt mondta szerdán a külügyminiszter, szemben a kormányszóvivő keddi nyilatkozatával, aki felfüggesztésről beszélt. A kormány egyeztetést kezdeményezett az Európai Unióval, ahol magyarázatot várnak arra, pontosan mit is akar Magyarország. Ausztria a történtek miatt bekérette a magyar nagykövetet.
A menekültekkel foglalkozott a rendészeti bizottság szerdai ülése. Kósa Lajos elnök a menekültáradathoz vezető nemzetközi helyzetet is elemezte.
 
 
A bizottság ülését éppen egy nappal azután tartották, hogy a kormányszóvivő azt mondta az RTL Híradónak: Magyarország felfüggeszti a menekültek visszafogadásáról szóló, úgynevezett dublini rendelet alkalmazását.
 
Nem felmondtuk, hanem időlegesen felfüggesztettük. Amíg az erőfeszítéseink nyomán nem áll rendelkezésünkre az a kapacitás – mondta Kovács Zoltán kormányszóvívő.
 
A kormány szerint ugyanis több tízezer olyan menekülteket kellene visszafogadnia Magyarországnak, akik itt léptek először az unió területére. Arra hivatkoznak: olyan információt kaptak, hogy Ausztriából repülőgéppel szállítják Magyarországra a menekülteket, és a gépek rövidesen indulnak. Ezért léptek gyorsan.

Szerdán a kormányülés szünetében tartott sajtótájékoztatón Szijjártó Péter mellett állt Kovács Zoltán. A kormányszóvivő keddi kijelentésével ellentétben a miniszter szerint szó sincs felfüggesztésről vagy felmondásról.

„Semmilyen Európai Uniós jogszabály magyarországi alkalmazásának felfüggesztéséről nincsen szó, ilyen döntés nem született” – mondta Szijjártó Péter külügyminiszter.

Kósa Lajos a rendészeti bizottság fideszes elnöke szerint a sajtó eddig egyszerűen csak rosszul értelmezte az elhangzottakat.

„Átmeneti jelleggel, kellő indok alapján meghatározott ideig előzetes bejelentés alapján a magyar kormány halasztást kérhet” – mondta Kósa Lajos.

Tehát nem felfüggesztésről, csak szüneteltetésről van szó. Ezt mondja a Belügyminisztérium államtitkára is.

„Türelmet kértünk, technikai türelmet, képtelenek vagyunk ellátni a menekülteket” – mondta Tasnádi László a Belügyminisztérium államtitkára.
 
A Jobbik a dublini rendelet felfüggesztését támogatja, de a szerdai nyilatkozatok alapján szerintük zűrzavar van a kormányban. Ezt mondják a szocialisták is.

„Azt tudjuk már, hogy ha Kósa Lajos és Szijjártó Péter egy nap megszólal, akkor mindig óriás káosz van. Szeretnénk most már világos választ kérni a közvélemény nevében: mi a valós helyzet?” – mondta Gőgös Zoltán, az MSZP alelnöke.

Felfüggesztés vagy szüneteltetés, de az eredmény ugyanaz. Magyarország nem fogadja a visszaküldött menekülteket. Az indok szerint megtelt az ellátórendszer, nincs több fekhely, sátor. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány csak riogat.

„Áprilisig Németország 423 embert küldött vissza és körülbelül 500-an jöttek vissza az első 3-4 hónapban, tehát valójában az arányok lényegesen kisebbek, mint amit a kormány állít” – mondta Pardavi Márta, a Magyar Helsinki Bizottság alelnöke.

Azt egyelőre senki sem tudja megmondani, a magyar ellátórendszer meddig marad zárva a visszaküldött menekültek előtt. A magyar lépésre reagálva az osztrák belügyminiszter a die Presse szerint azt mondta, hogy aki továbbra is határok nélküli Európát akar, annak tiszteletben kell tartania a schengeni szabályokat. És ugyanez vonatkozik a Dublini Egyezményre is. Az Európai Bizottság kérdésünkre azt válaszolta: csak „úgy tudnak együttműködni a menekültügyben, ha mind tiszteletben tartjuk a szabályokat.” A kormány az ügyben egyeztetést kezdeményez Brüsszellel. 

A híradó teljes riportját itt megnézheti:
 


A teljes RTL Híradót visszanézheti az RTL Moston!  

Legnézettebb videók