Műsorújság
RTL Most

Kevesebb, mint 230 km hiányzik a Déli-sarkig

Finisébe fordult a magyar Déli-sark expedíció. Rakonczay Gábor már túl van az út háromnegyedén. Most -20, -25 fok van, ami ott kifejezetten jó időnek számít. Több mint egy hónapja vannak úton, Gábor jól viseli az extrém természeti körülményeket, de egy zuhanyra és egy forró vacsorára már nagyon vágyik.

750 kilométer már mögöttük van, kevesebb, mint 230 Km maradt, amit 9 nap alatt tervez megtenni Rakonczay Gábor. Ha marad a jelenlegi kedvező időjárás, és a 4 fős csapat is jól bírja, akkor jövő vasárnap érik el a Déli-sarkot. Rakonczay Gábort telefonon értük utol:

R. G. : Az időjárással viszonylag szerencsénk volt az elmúlt pár napban, inkább meleg és szélcsend volt, ez a meleg -20, -25 fokot jelent, de az viszonylag jó itt,  a mai nap reggel eltűnt a nap, ilyen whiteout van, azt jelenti, hogy minden fehér és nehéz megtalálni a a lábunk előtti 1-2 métert érzékelni. Elég szélfújta területen vagyunk, még a 88. fok előtt, most értünk fel a platóra, nagyjából 2700 méter magasan vagyunk.

Most nem sík a terepe, 2-3 méter magas jégdombok között másznak

 

 

Az út vége már belátható közelségben van, ez feltölti Gáborékat.

R. G. : Ez abszolút az az érzés, amikor mondjuk a maratont futja az ember és az utolsó 3-4 kilométeren van és szurkolnak neki és minden, igaz még 230 km van hátra, az még hatalmas nagy távolság, de mondjuk azt, hogy a zsebünkben érezzük a sikert, ennek megfelelően egyre nagyobbakat megyünk minden nap, a tegnapi nap is 28 km fölött sikerült teljesíteni, ami elég komolynak számít itt errefelé.

Az ünnepek alatt csak boldog Karácsonyt kívántak egymásnak, és mindent úgy tettek, mint más napokon. Szilveszterkor azonban egy fél pohár vörösborral koccintanak majd 3 útitársával.

R. G. : A karácsony, az itt, azon kívül, hogy hófehér volt minden, de itt az is csak egy nap volt, amit felhasználtunk, hogy haladjunk előre, boldog karácsonyt kívántunk egymásnak, de semmi több, nekem a családom megírta, hogy ha majd hazajövök, akkor lesz karácsony. Az Újév az egy kicsit más jellegű ünnep, az nem annyira a családhoz kötődő, szerintem azt inkább megünnepeljük itt, van n álunk egy nagyon-nagyon minimális, pár deciliter vörösbor, úgyhogy szerintem mindenki kap egy fél pohárral és akkor azzal koccintunk majd egyet.

R.G.: Itt nagyon minimális dolog veszi körül az embert, végtelen, vad hófútta és megfagyott világ, meg a felszerelés az embernél, tehát a ruházat, ami rajtunk van most már több mint egy hónapja. Ilyenkor már az ember túladagolja magát a másiknak, már minimálisak a beszélgetések, minimálisak a haverkodások, inkább mindenki tudja, hogy mi a dolga és ennek megfelelően működik az egész. Ezen kívül minden hiányzik.

Hogy mi hiányzik nekik, azt Gábor hosszasan tudta sorolni:

R.G. :  Nyilván a színek, a szárazföld, a család, a nem -25 fok, hanem bármennyivel kicsit melegebb, egy zuhanyzás hiányzik, egy tál étel, ami meleg és villával és késsel lehet enni, szóval bármi, ami nem itt van, ugyanakkor meg annyira mégsem feszítő ez az érzés, hogy jó akkor ennyi volt és elég volt. Ez a hiányérzés ez nem veszélyezteti az utat, hanem inkább motiválja az egész helyzetet.

Legnézettebb videók