Műsorújság
RTL Most

Így búcsúzott a szakma Baló Györgytől

Méltósággal viselt, hosszú betegség után szerettei körében hétfőn, elhunyt Baló György. Újságíró kollégái és tisztelői így búcsúztak a műsorvezetőtől.

Baló György már életében tévés legendává vált. Pályafutása alatt több, politikai korszakban dolgozott, de mindig  tudott és mert kérdezni, gondolkodni. A műsorvezető azt vallotta: „ütőképes, független közmédia nélkül nincs civil társadalom, és ütőképes civil társadalom nélkül nincs független közmédia és a kettő nélkül nincs igazi demokrácia.”

Baló Györgyöt nemcsak szakmai hozzáértése, de türelme miatt is tisztelték. Erről Nyáry Krisztián, író közösségi oldalán emlékezett meg:

Kovács Gellért, kritikus közösségi oldalán idézte fel azt a pillanatot, hogy mennyire izgult, amikor a legendás szerkesztő vendége lehetetett a Magyarul Balóval című műsorban:  

Sok helyen voltam vendég már, de amikor az RTL-es műsorába hívtak, totálisan be voltam tojva. Pedig hát, csak tévésorozatokról beszélgettünk, nem a GDP-ről. Parodizálható volt, de nem ezért volt egyéniség. Hanem mert tudott kérdezni. Nem alá, vagy fölé, hanem pont oda, ahova kell. Alap? Hát, nem az. Jó, neki az volt. Mondom én, Baló György utolsó mohikán volt.
Nyugodjék békében. Nagyon szerettem

Pető Péter, a 24.hu főszerkesztő-helyettes pedig a legnagyobb magyar újságírók egyikének tartotta a televíziós szerkesztőt:

D. Tóth Kriszta, újságíró szintén közösségi oldalán emlékezett meg a televíziós legendáról:

Baló György 1970-ben kezdte televíziós pályafutását, évtizedekig a magyar közszolgálati televízió meghatározó alakja volt. Szerkesztett és vezetett közéleti-politikai műsorokat, dolgozott például a Híradó, az Aktuális, A Hét, Az Este, a Szólás Szabadsága című műsorokban. Az RTL-hez 2015-ben érkezett.

Nagyon igényes volt abban, hogy hogyan szerkesszék meg neki a szerkesztők a műsort, mindig elégedetlen volt, folyamatosan jobbat akart készíteni – így emlékezett vissza a műsorvezetőre Kotroczó Róbert, az RTL Klub Hírigazgatója.

Baló György szerkesztő kollégájával, Vidos Mihállyal együtt dolgozott a Magyarul Balóval című műsorban, aki egy fotóval búcsúzott:

Rábai Balázs, az RTL Híradó egyik műsorvezetője szerencsésnek tartja magát azért, hogy pályája kezdete óta együtt dolgozhatott Baló Györggyel:

 

Baló György saját műsora kapcsán 2015-ben adott egy hosszabb interjút az RTL Klub Fókusz műsorának, akkor így nyilatkozott a független médiáról:

"Nem tudom, hogy a mai világban és különösen Magyarországon elérhető - e vagy létezne -e független média.. Azt gondoltam mindig, most is azt gondolom, hogy a rendszerváltozás egyik legnagyobb hiányossága- volt és maradt is: hogy nem sikerült megteremteni az igazán független, szuverén közmédiát, amire nagyon nagy szükség van. És azt gondoltam mindig, hogy ütőképes, független közmédia nélkül nincs civil társadalom, és ütőképes civil társadalom nélkül nincs független közmédia és a kettő nélkül nincs igazi demokrácia."

Temesvári Csilla, a Fókusz szerkesztő-riportere így emlékszik vissza az interjúra:

“Nagyon megtisztelő volt, hogy Baló Györggyel én forgathattam, amikor az RTL-ben elkezdett dolgozni. Akkor találkoztam vele életemben először személyesen és nagyon izgultam, hogy elégedett lesz -e a riporttal. Az elején megkérdezte, hány perces lesz, és mikor kerül majd adásba. Csak ennyire szólt bele...az interjú négy éve készült, és akkor eszembe sem jutott természetesen, hogy ez lesz az egyik utolsó interjúja is egyben. Emlékszem,hogy fesztelenül lehetett vele csevegni, beszélgetni. Mindig...akkor, ott a kamera előtt és később mögötte is...Hiányozni fog nekünk...!”

 

Baló György így búcsúzott a nézőktől a Magyarul Balóval adása januári felvételén:

 

Az RTL Magyarország valamennyi munkatársa őszinte fájdalommal búcsúzik szeretett kollégájától.

Legnézettebb videók