Műsorújság
RTL Most

Horrorbetegségeket okozhatnak szúnyogok

Egyelőre kérdéses, hogy valóban szúnyogok terjesztik-e a Zikát. Ha azonban beigazolódik mindez, a vírus egy újabb lesz a sorban, amit ezek a kellemetlen rovarok terjesztenek. Mutatunk még párat. 
A Guardian cikke szerint az Egészségügyi Világszervezet több magas beosztású egészségügyi szakembere is úgy gondolja, hogy a Zika-vírus nagyobb egészségügyi kockázatot jelent a világ lakossága számára, mint az Ebola. A pánik egyre nő, ugyanakkor ellenszer még nincs, sőt, azzal kapcsolatban is eltérő magyarázatok vannak, hogy mi terjeszti a vírust, illetve hogy van-e összefüggés a Zika és a kóros kisfejűség között. 

Az ENSZ egészségügyi világszervezete szerint például nincs is arra bizonyíték, hogy a Zika miatt ugrott meg a rendellenességgel született csecsemők száma. A WHO főigazgató-helyettese elmondta: még hónapok kellenek, amíg az erre irányuló vizsgálatok eredményre vezetnek. 
 

A kolumbiai kormány sem feltételez összefüggést, mondván, hogy a vírus náluk is terjed, mégsem nőtt a kisfejűséggel születő csecsemők száma.
  
Jelenlegi állás szerint továbbá az is bizonytalan, hogy a Zika a szúnyogoknak köszönhető-e. Mindenesetre ha ez a feltételezés igaznak bizonyul, akkor sem ez lenne az egyetlen betegség, amit szúnyogok terjesztenek. Összeszedtünk párat. 
 

Összeomló arc


Jön is rögtön egy brutális kórokozó, melynek neve mucocutan leishmaniasis, és egy bizonyos lepkeszúnyog-fajta terjeszti. Bőrfekéllyel kezdődik, majd a kórokozók a nyirokerek segítségével jutnak tovább a szájüreg felé, ahol hatalmas pusztítást visznek véghez. Előfordulhat, hogy az orr például egyszerűen összeesik. 
 
(Forrás: who.int)

Emiatt a légzés és az evés is csak nehezen kivitelezhető, és más fertőzéseket is könnyebb elkapni. Fennáll a veszélye annak is, hogy a beteg megfullad saját nyálában. 
 

Férgek a bőr alatt


Onchocerciasis volvulus a neve annak a féregnek, amit egy bizonyos nőstény szúnyogfajta terjeszt. A csípése következtében bejutó lárvák kifejlődnek és mozogni kezdenek, közvetlenül a bőr alatt. A szemgolyó felé veszik az irányt, hogy a szaruhártyában és a kötőhártyában telepedjenek le, megvakítva így áldozatukat. 
 
(Forrás: nematodes.org)

Amikor elpusztultak, az immunrendszer összezavarodik és védekezni kezd. Ennek következménye a viszketés lesz, amit nem lehet csillapítani, a fertőzött területek ugyanis a bőr alatt vannak. A vírus nem halálos, de kezelése több évig is eltarthat. A viszketés miatt azonban a fertőzöttek nagy része az öngyilkosságba menekül. 


Középpontban a láz


Az ázsiai tigrisszúnyognak több veszélyes betegséget is köszönhetünk. Ilyen például a chikungunya-láz, ami izom- és ízületi fájdalommal, fejfájással, orr- és ínyvérzéssel jár.

Hasonló betegség a Dengue-láz, amit „csonttörő láznak” is neveznek, főképpen azért, mert olyan erős fájdalmat okozhat, hogy a beteg úgy érzi, mintha eltörnének a csontjai. Tünetei ezen kívül a fejfájás, az izom- és ízületi fájdalmak, valamint a bőrkiütés. 

Az előbbieken kívül a sárgalázat is szúnyogok terjesztik. Ennek két típusa is van: a dzsungel-sárgaláz és a városi. Előbbi a trópusi esőerdőkben élő majmok között terjed, és a szúnyogok viszik át az emberre, utóbbi pedig sűrűn lakott településeken jelentkezik főképpen.
 
(Forrás: en.wikipedia.org)

A betegség gyakran tünetmentes vagy enyhe lefolyású. Azonban ha súlyossá válik, halálozási aránya nagyon magas. Lázzal, fejfájással, hasi fájdalommal, majd véres hányással jár. Előrehaladását követően sokkos állapot jelentkezik, majd kialakul a vese- és májelégtelenség. Ez pedig halálhoz vezet.  

A nyugat-nílusi lázat terjesztő szúnyogféle nem csak az emberekre, hanem az állatokra is veszélyes. Láz, hányinger és az izomfájdalom jellemző rá, ha pedig eldurvul, akkor megtámadja az idegrendszert, és agyhártyagyulladás is kialakulhat. 
 

A legkegyetlenebb


A malária szúnyogról, és az általa terjesztett betegségről sajnos már mindenki hallott. A trópusi vidékeken fordul elő, és rendkívül veszélyes: évente körülbelül 350-500 millióan betegednek meg maláriában, ebből a halálok száma egymillió feletti. Kezdetben hőemelkedés, izomfájdalom, fejfájás, és hidegrázás jelentkezik, majd a láz nagyon felszökik, akár 41 °C-ra is.
 
(Forrás: telegraph.co.uk)

Aztán görcsök jelentkeznek, majd veseelégtelenség következik be, és a keringés is összeomlik. A fertőzés lefolyásának végén a paraziták eltömítik az agy kapillárisait, ami kómához vagy elhalálozáshoz vezet. 


(Forrás: drdiag.hu; wikipédia.hu; cracked.com)

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók