Műsorújság
RTL Most

Híradó Archív 2004: Túszdráma Beszlánban

A beszláni vérengzés egy több mint 1100 ember túszul ejtésével kezdődő túszdráma volt, amely három nap múlva ért véget, több mint 300 ember halálát okozta.

Csecsenek egy csoportja 2004 szeptember 1-jén, az évnyitó ünnepség idején rohanta meg a beszláni (Oroszország, Észak-Oszétia) egyes számú általános iskolát, és több mint ezer embert, köztük több mint 700 gyereket túszul ejtett.

 

A 32 fegyveres több mint két napig étlen-szomjan tartotta a foglyokat.

 

A terroristákkal folyamatos tárgyalások folytak.

 

Három napi patthelyzet után aztán az orosz biztonsági erők megrohamozták az épületet. Harckocsikat, gyújtórakétákat és más nehézfegyvereket is bevetettek.

A túszejtést végrehajtó, Samil Baszajev szeparatista csecsen hadúr küldte csoport a Második csecsen háború befejezését, Csecsenföld függetlenségét követelte, amit Moszkva nem teljesített.

Az iskolát robbanások sorozata rázta meg, amelyet tűz, valamint a túszejtők és az orosz biztonsági erők közötti kaotikus tűzharc követett. Végül legalább 334 túsz halt meg, köztük 186 gyerek; ezen kívül több százan megsérültek és sokan eltűntek.

 

Az egyes számú iskolát sosem újították fel, inkább egy másikat építettek. Az üszkös rom ma zarándokhely koszorúkkal, a gyermekek fotóival, játékokkal.

Legnézettebb videók