Műsorújság
RTL Most

A második szépség sikere és tragédiája

Tasnády Fekete Mária a második magyar szépségkirálynő volt, de azt, hogy mikor született, nem tudjuk pontosan. Ami biztos, 2001-ben hunyt el teljesen magányosan egy svájci idősek otthonában. Ekkor már férje, Radványi Géza, a világhírű neorealista rendező sem élt, igaz, ő már korábban elhagyta az asszonyt egy párizsi nőért.

Szépségkirálynők mindig voltak, legalábbis így nevezték őket. De szépségkirálynő-választás csak a XX. Században lett divat. Az első versenyt 1929-ben tartották, Simon Böske nyerte.

Hogy ki volt a második? Tasnády Fekete Mária. A lány az egyetemi ösztöndíját akarta pótolni, a nyeremény reményében indult egy szépségversenyen. Győzött, ő lett 1931 szépségkirálynője. Ezzel vége is lett a filozófiatanulásnak. Igazi hollywoodi álom valósult meg – igaz Berlinben. A fiatal lányt megpillantotta egy producer, szerepet és ajánlatot kapott: legyen az idős férfi felesége.

Tasnády Fekete Mária: 'Azt mondta, hogy nagyságos kisasszony, nem akar-e följönni az irodámba, csinálok egy filmet, nem nagyon sokat fizetünk, viszont St. Moritzban egy nagyon szép hotelben lakunk és teljes ellátás természetesen, úgyhogy, ha van kedve, akkor jöjjön föl.'

És Mária felment, a frigy is létrejött. Már gyerekük is volt, amikor romantikus körülmények között megismerkedett Radványi Gézával, aki megkérte a producertől a kezét.

Tasnády Fekete Mária: 'Mire az első férjem azt hitte, hogy ez egy filmcím és azt mondta, nagyon jó, mesélje el. Mire azt mondta a leendő második férjem, hogy ez nem egy film, hanem tényleg el akar venni.'

Radványi rendezett, most már a feleségét is, ő volt filmjei főszereplője. Sikert sikerre halmoztak Berlinben, Budapesten, Rómában és Párizsban. Elkészült a gyönyörű Beszélő köntös, a béke mellett szóló Európa nem válaszol és a Valahol Európában.

Aztán a kommunista rezsim elől Olaszországba mentek. Mindkettejüket tárt karokkal fogadták. Mária szerepelt a nagy sikerű Fehér emberek című filmben, Géza pedig fürdött filmjeinek sikerében. A legnagyobbak voltak a barátai, Vittorio de Sica, és Rossellini. Egyik este az olasz tengerparton egy kiskocsmában ünnepelték új életüket. Szörnyű baleset következett.

Továbbra is együtt éltek, dolgoztak, de sikeri már csak Radványinak voltak – Máriának fel kellett hagynia a filmezéssel. Aztán elváltak útjaik, és Radványi csillaga is leáldozott. Nem váltak el, de mindketten magányosan, szegényen haltak meg.

Tasnády filmográfia:

Édes mostoha5 óra 40Két lány az utcánZárt tárgyalásErdélyi kastélySzarajevó nem válaszolEgy asszony visszanézBeszélő köntösEurópa nem válaszol,Fehér emberek

Radványi filmográfia:

1940 Zárt tárgyalás

1941 Európa nem válaszol

1941 A beszélő köntös

1941 Egy asszony visszanéz

1942 Inferno giallo (Fehér emberek) – olasz

1947 Valahol Európában

1950 Donne senza nome (Névtelen asszonyok) – olasz-francia

1952 E, comme Europe (E, mint Európa...) – francia dokumentumfilm

1953 L’étrange désir de monsieur Bard (M. Bard különös kívánsága) – francia

1954 Mädchen ohne Grenzen (Légikisasszonyok) – NSZK-francia

1954 Ingrid – NSZK

1957 Der Arzt von Stalingrad (A Sztálingrádi orvos) – NSZK

1958 Das Schloss in Tirol (A tiroli kastély) – NSZK

1958 Mädchen in Uniform / Jeunes füles en uniforme (Lányok egyenruhában) -NSZK-francia

1959 Ein Engel auf Erden/ Mademoiselle Ange (Angyal a földön) – francia– NSZK

1960 Douze heures d’horloge/ Zwölf Stunden Angst (Tizenkét óra félelem) -NSZK-francia

1960 Und so was nennt sich Leben (.,. és ezt nevezik életnek) – NSZK

1960 Ich schwöre und gelobe (Esküszöm és fogadom) – NSZK

1961 Kaviar Ml. – NSZKr-francia

1961 Das Riesenrad (Az óriáskerék) – NSZK

1965 Onkel Toms Hütte (Tamás bátya kunyhója) – olasz-francia–osztrák-jugoszláv

1966 Der Kongress amüsiert sich / Le Congres s’amuse (A kongresszus szórakozik) – NSZK-francia-osztrák

Legnézettebb videók