Műsorújság
RTL Most

Ellopták Kádár csontjait

A nyomok alapján úgy tűnik, egyáltalán nem siettek azok, akik az éjszaka felfeszítették Kádár János koporsóját, és elvitték a csontjait. Az egyik biztonsági őr még látta is, hogy valami nincs rendben, de azt hitte, szakemberek dolgoztak a kegyhelyen. Eltűnt Kádár János feleségének urnája is, a maradványokat azóta sem találták meg. A sírrongálók akár három év börtönt is kaphatnak.

Az 56 hetkáros temetőre mindössze 3 biztonsági őr vigyáz. A sírrongálók nyugodtan dolgozhattak. Reggel viszont a látogatók szóltak, hogy baj van a Kádár emlékművel. A több mázsás márvány fedlapot valaki félre tolta, és sok  föld is van a sír mellett.

Kádár Jánost 1989-ben temették el. Felesége alig pár hónappal élte túl a néhai párt és állami vezetőt. Kádár Jánosnét elhamvasztották és férje koporsója fölé temették. A 18 évvel ezelőtti temetésre az egész országból jöttek tisztelői és a vörös márvány emlékműnél - melyet egy társadalmi szervezet állítatott - évente többször is vannak megemlékezések. Kádár haragosai is ismerik ezt a helyet, de a sírt eddig csak egyszer rongálták meg. Egy idős hölgy pár éve zöld festékkel öntötte le.

Most sem volt nehéz dolguk a sírrongálóknak. Azt a rendőrök is jól tudják, hogy a temetőbe könnyen be lehet jutni. Ráadásul a sír az úttól távolabb, bokrok között, eldugott helyen van.

A Fiumei úti temetőt kétszakasznyi rendőr kutatta át. Kádár János csontjait és felesége urnáját keresték. A nyomozók azt feltételezik, hogy a kegyeletsértők - ha kivették a csontokat – a temetőben – akár egy bokor alá- tehették le. A nyomozók – valószínűleg éjjel emelik ki a koporsót és akkor derül ki, hogy Kádár földi maradványai benne vannak-e. A jelek szerint a sír rongálók nem siettek. A nyomozók ugyanis a sír fedlapján és a nemzeti Pantheon oldalán fekete festékkel gyalázkodó szavakat találtak. 

Legnézettebb videók