Műsorújság
RTL Most

Faludy eltitkolt interjúja

Egy szekrényben őrizgette éveken keresztül a RTL Klub riportere a Faludy Györggyel készült titkos interjút, amit a költő még 2002-ben adott, de csak a halála után engedett levetíteni. A beszélgetésből kiderülnek bizarr részletek szexuális életéről, botrányos kapcsolatairól, őszintén vall biszexualitásáról és gyötrődéseiről.

Az interneten megjelent egy videó, egy részlet a filmből, így nincs értelme tovább titkolózni. A Faludy Györggyel készült filmet 4 évvel ezelőtt forgatta le Lázs Sándor, de a költő csak azzal a kikötéssel nyilatkozott, hogy az anyag haláláig nem kerülhet nyilvánosságra. Faludy György meg akarta mutatni magát, de nem a szó fizikai értelmében. Ő a szerelmeiről akart vallani, de felvállalni nem merte. Végül kötélnek állt. Lázs Sándor a forgatás körülményeiről nyilatkozott az RTL Klub Online-nak.

 - Nagyon furcsa ez, hiszen élete vége felé szinte bulvár személyiség lett. Meztelenül fényképezkedett a feleségével, és közben a bulvár réteg alatt volt egy egészen más réteg, melyet műveiben lehet nyomon követni. A férfimagazinban tagadta szexualitásának egyes vonatkozásait, de ebben a filmban őszintén beszélt szerelmeiről. De azt mondta, hogy egészen más közönség egy tévénéző, mint egy olvasó. A nézőknek nem merte kiadni magát, mert attól félt, hogy megvetik, gyűlölik és leköpik biszexualitása miatt.

- Hogy sikerült mégis meggyőzni arról, hogy nyilatkozzon?

- Annak idején, 2002-ben odamentem hozzá és mondtam, hogy beszélhetne a szerelmeiről, a magánéletéről. Persze sok mindent tudtam és hallottam róla, és azt gondoltam, hogy ő egy annyira szabad személyiség, hogy bármiről képes mesélni. Beszélgetni kezdtünk, és én feltettem azokat a kérdéseket. Például azt, hogy mi a különbség a férfiről és a nőről szóló lírája között. Ő pedig folyamatosan mellébeszélt, majd a végén bevallotta, hogy ő szívesen beszélne szerelmi életéről, de ez nagyon messze vinne. Félt attól, hogy amiatt, amit elmesél, életének utolsó évei keserűek lesznek. Attól tartott, hogy megvetik és kiűzik a társadalomból. Végül mégis interjút adott nekem, azzal a kikötéssel, hogy csak akkor kerülhet adásba, ha ő már nem lesz. Ez egy nagyon bizalmas beszélgetés volt. 2,5 órát vettünk fel, melyből most kedden 48 perc lesz látható. Csak Faludy szöveg lesz, ami különösen izgalmas így, hogy nem törik meg narrációk, riporteri kérdések. Egyedül a költő műveiből lesznek benne idézetek, egy nagyon híres színész előadásában. De ez legyen egyelőre titok...

- Mennyire merült bele a részletekbe? Voltak-e zavarbaejtően őszinte vallomások?

Nem mondom meg... Mindenki ítélje meg maga, hogy mi a zavarbaejtő. Őszintén beszélt arról is, hogy 36 évig élt együtt egy férfival, Eric-kel, aki egy csomó dologtól megmentette őt, segítette és szerette. Hogy mit jelentett neki, kérdeztem tőle. Erre Faludy azt mondta: Hát az életet, de ennél persze részletesebben beszél a szerelméről, a táncos fiúról.

- Hogyan éltek ők együtt? Boldogok voltak?

- Faludy szerelméből táplálkozott. A kagylóból kiette a húst, a héjat pedig kidobta. Vagyis szerelmeit bizonyos szempontból kihasználta. Ahogy a filmben mondja: a boldogság az egyetlen dolog, amiért érdemes élni, mert boldogság nélkül az ember egy nyomorúságos szörnyűség… A boldogság az egyetlen mentsége az életnek. Hát ez az ő esetében nem így volt.

- Mit jelentett neked ez a beszélgetés?

- Hatalmas élmény volt maga a munka, rettegtem, hogy elszúrom, mert ez egy fontos film. Mindig érdekelt, hogy a költő verseinek, műveinek mi lehetett az indítéka. Mindig vágytam arra, hogy a függöny mögé nézzek, vagyis, hogy mi van a művek mögött. Nagyon nagy dolog, hogy a XXI. században be lehet mutatni ilyan jelentős sorsokat. 

XXI. Század november 14-én, kedden is 23.00-kor.

Hasonló videók

  • Öt és fél millió négyzetkilométernyi erdő, ahol három millió növény- és állatfaj él, és amely egymillió bennszülött otthona. Legnagyobb része ugyan Brazíliában található, de ami ott történik, befolyásolja az egész világot. Az Amazonas a világ oxigénjének 20 százalékát adja. Egy hét alatt csaknem tízezer új tűz keletkezett és pusztította az esőerdőt. Környezetvédők szerint ennek csak töredékét okozta a száraz időjárás. A többséget helyi farmerek gyújtják, hogy a fákat leégetve termőföldhöz, legelőhöz jussanak. Amióta Jair Bolsonaro Brazília elnöke, nem is büntetik őket ezért.

  • Nem lett kevesebb hulladék a műanyag mentes júliusban Budapesten. A G7 gazdasági portál írta meg, hogy a Fővárosi Közterület Fenntartó adatai szerint 150 tonnával több műanyag szemetet gyűjtöttek be ebben a hónapban, mint az akciót megelőző júniusban. De a 2018-as júliusi mennyiséghez képest is 33 tonnával többet szemeteltek a fővárosiak. A Greenpeace már 200 ezer aláírást gyűjtött az egyszer használatos műanyagok magyarországi betiltásáért. A kormány egyelőre kivár.

  • Felértékelnék Magyarországot a befektetők, ha határozna az euró bevezetéséről - a Fitch Ratings friss tanulmánya alapján. A nemzetközi hitelminősítő szerint már a csatlakozás előtt két fokozattal javulhatna az ország adósbesorolása. A pénzügyminiszter alig néhány hónapja azt mondta, a kormány egyelőre nem akarja a közös európai pénzt.

  • Közösségi oldalára feltöltött videóban már napokkal a támadás előtt fenyegette későbbi áldozatát a 38 éves, gyilkossággal gyanúsított férfi. Gyermeke anyjának új élettársával végzett hétfő este egy koncert közben Polgáron. A 41 éves áldozat mellett ott állt lánya is. Ő az RTL Híradónak azt írta, a történtek óta pszichológushoz jár és nyugtatót szed.

  • Elkéstek, és nem is jó helyen próbáltak bejutni azok az osztrák politikusok, akiket nem engedtek be a hétfői soproni istentiszteletre - ezt közölte az RTL Híradóval a Terrorelhárítási Központ. Angela Merkel és Orbán Viktor részvételével zajlott az ünnepség, ahová nem jutott be Burgenland kormányzója és Eisenstadt polgármestere – erről a 444.hu írt először. Az eseményt biztosító TEK szerint ők szabályosan jártak el, amikor nem engedték be az osztrák vendégeket.

  • Bekérette az ügyészség az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézettől azokat a Microsoft-szerződéseket, amelyeknél korrupció gyanúját vetette fel egy amerikai vizsgálat. Erről az atv.hu írt először. Az RTL Híradó megkeresésére az intézet azt közölte, együttműködnek a nyomozóhatósággal és átadják a kért iratokat. Az ügyészség későbbre ígért tájékoztatást. Az amerikai nyomozás adatai szerint a szoftvercég vesztegetési ügyleteiben a magyar rendőrség és az adóhatóság is érintett lehet.

  • Februárra kellett volna elkészülnie, de már fél évet csúszik két körforgalom átadása Budafokon. A határidőt már kétszer módosították, a legújabb szeptember eleje. A Momentum helyi politikusa úgy véli, szándékosan késlekednek, hogy az önkormányzati választásokhoz minél közelebb adják át a körforgalmakat. A beruházó BKK szerint a csúszásnak ehhez semmi köze.

  • Egy hónapja nincs lift az egyik tízemeletes pécsi panelházban. A régi helyett újat építenek be, de az ott élők szerint nagyon lassan haladnak a munkával. A társasház közös képviselője szerint a kivitelező még nem futott ki az eredetileg vállalt határidőből, amit előre közölt a lakástulajdonosokkal, akiknek így augusztus végéig még biztosan várniuk kell az új felvonóra.

  • Civil szervezetek felelősek a tüzekért az Amazonas erdőiben - közölte a brazil elnök. Jair Bolsonaro szerint a civilek így állnak bosszút azért, mert megvonta tőlük a támogatást. A környezetvédők viszont úgy vélik, a Föld tüdejének is nevezett Amazonasban a tüzek többségét farmerek okozzák, hogy legelőkhöz, termőföldhöz jussanak.

Legnézettebb videók