Műsorújság
RTL Most

Déry Sári, az első magyar szexbomba

A világ legközönségesebb története az övé. De mint minden egyszerű történetben az övében is rengeteg csavar van.

A világ legközönségesebb története az övé. De mint minden egyszerű történetben az övében is rengeteg csavar van.

A színésznő varietéről varietére vergődött, amíg végre a fővárosba került. Itt is énekesnőként, táncosnőként kereste kenyerét. A negyvenes évek elején viszont már a film is fölfedezte magának Déry Sárit és szexszimbólumot csinát belőle. A filmvásznon is csak a gyönyörű, ámde butácska nőt alakíthatta.

Pedig akkoriban különös terveket szőtt. Klasszikusokat tanult, komoly színész akart lenni.

De hát elkövetett egy komoly hibát. Szerelmes lett - ilyen volt a természete. Két férjet fogyasztott el, időnként félre is lépett. Kállay miniszterelnök fess fia is udvarolt neki. De igazi szerelme Almássy Miklós gróf, az angol betegnek is nevezett Almássy rokona lett. És éppen rosszkor. 

A háború végén szeretett bele a katonaszökevény grófba, aki a nyilas behívó elől menekült. Bújtatta a férfit. Aztán a háború utolsó hónapjaiban feleségül is ment hozzá. Éppen rosszkor. Színházi karrierje már-már beindult volna. A Belvárosi Színházban zajos sikereket aratott - magyar színpadon először vetkőzött nyílt színen. Londonba akarták vendégszereplésre hívni, Vénuszt kellett volna alakítania...

1951-ben azonban férje családja miatt, mint arisztokratát, kitelepítették - megúszhatta volna, ha elválik. De a szerelem erősebb volt. Követte férjét Mádra. A színésznő nyomorúságos körülmények között élt, hatan voltak egy kis szobában. Az útépítésen és a szőlőben dolgozott. Leégette bőrét a nap. Estére már alig volt ereje beszélni is.

Megváltást a színház hozhatott volna. Fel is csillant a remény: Mádon akkor építették a kulturházat. Színjátszó körre volt szükség. Egy most, ebben a filmben előkerült levél tanúsága szerint, írt egy fővárosi igazgatónak, küldjön kottákat: fellép a legközelebbi november 7-ei ünnepségen. Akkorra már minden büszkesége elfogyott: mindent megtett volna, hogy közönsége legyen.

Közben a fővárosban is zajlottak az események: a színészek levelet írtak a belügyminiszternek, engedjék haza a művészeket. Elutasították őket. Somlay Artúr is aláírta a levelet, sőt az elutasítás után újra folyamodott. De ismét 'nem' volt a válasz. Ekkor Somlay elkeseredésében, hogy őt, a kétszeres Kossuth-díjast elutasítják, öngyilkos lett. Hogy csak ez volt-e a motívum, nem tudjuk, de az biztos, hogy jelentősen közrejátszott.

Egy évre rá Déry Sári is meghalt, banális betegség vitte el. Vakbélgyulladás. Ilyesmibe már akkor sem illett belehalni. De az orvos, aki beutalta a kórházba azt írta a rendes diagnózist kísérő levélbe, hogy valószínűleg csak méhciszta okozza a színésznő fájdalmait.

Filmjei:         

A varieté csillagai  1938. Semmelweis   1939. Szervusz, Péter   1939. Mindenki mást szeret 1940. Szíriusz 1942. Éjjeli zene  1943. Házassággal kezdődik 1943. Nászinduló 1943. Rákóczi nótája 1943. Egy pofon, egy csók 1944. A két Bajthay 1944. 

Legnézettebb videók