Műsorújság
RTL Most

Gulyás: fertőzöttség alapján három kategóriába sorolják az államokat

A kormány az operatív törzs javaslatára három kategóriába sorolja az államokat koronavírus-fertőzöttségük alapján. A sárga vagy vörös országból érkezőknek a határon egészségügyi vizsgálat lesz, ami, ha igazolja a fertőzésgyanút, karanténba kell vonulni. Horvátország egyelőre zöld marad, Ukrajna vörös, Románia és Szerbia pedig sárga.

A kormány folyamatosan figyelemmel kíséri a fertőzöttségi adatokat az ország határain kívül is, mivel az elmúlt időszakban aggasztó növekedést tapasztaltak a fertőzöttek tekintetében, ezért három kategóriába sorolják az államokat - jelentette be Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter.


A zölddel jelölt országokban a fertőzöttség mértéke alacsony, a sárgákban kevésbé magas, a vörösekben súlyos.

A kategóriáknál külön kezelik a magyar állampolgárokat, illetve a külföldieket. Zöld országokból bárki beléphet, sárgánál egészségügyi vizsgálatnak kell alávetnie magát, karanténba kell vonulnia, kivéve, ha öt napon belül két negatív tesztet produkált. Sárga országból az első negatív teszt után, vörösnél két negatív teszt után lehet szabadulni a 14 napos karanténból.

Az előre lefoglalt nyaralások miatt a kormány augusztus 1-ig vállalja a teszteléssel járó költségeket.


Ezek az országok sorolhatók a három kategóriában:

•    Zöld kategória: Az EU országainak nagy része, így egyelőre Horvátország is.
•    Sárga kategóriába tartozók: Szerbia, Bulgária, Portugália, Svédország, Románia, Egyesült Királyság, Norvégia, Oroszország, Japán, Kína és az Egyesült Államok.
•    Vörös kategória: Ukrajna, Albánia, Bosznia, Koszovó, Észak-Macedónia, Moldova, Montenegró, szinte minden ázsiai és afrikai ország.


A szabályok kedd éjféltől lépnek hatályba.

Legnézettebb videók