Műsorújság
RTL Most

A földönkívülieknek Bach kéne, nem Newton

Einsteinnél, vagy Newtonnál jobban érdekli a nem földi élőlényeket Van Gogh és Bach.
Szerintük ugyanis azok a földönkívüli civilizációk, amelyekkel képesek lehetünk kapcsolatba lépni, valószínűleg jóval régebbiek a földi kultúráknál, és a technika terén feltehetően jóval előttünk járnak. Ebből pedig az következik, hogy az emberi faj nem sok újdonságot tud nekik mondani a tudományok terén. A művészet viszont emberi „találmány”, ami valószínűleg érdekelné az idegeneket.

„Ha annyira előrehaladottak, akkor talán semmit sem tudunk tanítani nekik a tudományról” – fogalmazott a hétvégi konferencián Douglas Vakoch, a SETI egyik igazgatója, hozzátéve, hogy a földönkívüliek valószínűleg már túljutottak azon, hogy – az emberekhez hasonlóan – veszélyeztessék saját fajuk életét, és azt is tudhatják, hogy hogyan kell egy bolygó természeti kincseivel fenntarthatóan gazdálkodni.

Vakoch szerint a fejlett civilizációból érkező idegenek talán már el is felejtették, hogy milyen érzés úgy élni, hogy kérdéses a fajuk jövője, így az emberek erről is mesélhetnének nekik. „A legegyszerűbben pedig a zenén és a művészeten keresztül taníthatjuk meg nekik, milyen érzés embernek lenni” – tette hozzá az igazgató, aki azonban attól tart, hogy nehézséget okozhat majd a földönkívülieknek az emberi művészetek megértése. Szerinte ezért a legjobb az lenne, ha a leginkább univerzális nyelvhez, a matematikához közel álló művészettel, azaz a zenével próbálkoznának először az emberek.

Pierre Schwob, a ClassicalArchives.com weboldal létrehozója szerint Bach Goldberg-variációk című alkotása például alkalmas lenne arra, hogy megértsék a földönkívüliek, a zenemű matematikai alapjai miatt. A konferencián felszólaló zeneszakértő szerint ugyanakkor más Bach-művek, Vivaldi több munkája, és néhány más barokk komponista alkotásai is megfelelők lehetnek a célra, rendkívül pontos, ugyanakkor harmonikus szerkezetük miatt.

Forrás: Space.com

Legnézettebb videók