Műsorújság
RTL Most

Civil összefogás a Drechsler-palotáért

Zenés-táncos demonstrációt tart egy civil közösség a palota pusztulása ellen szombat délután.
A szervezők a programokkal szeretnék felhívni a figyelmet a pusztuló Drechsler-palota helyzetére. A demonstráció szombat este 6 órakor kezdődik, de már délután 3 órától korlátozzák a forgalmat az Andrássy úton, a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, fél 5-től pedig teljes útzár lesz.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal úgy fogalmaz: kiemelten fontosnak tartják, hogy a budapesti világörökség szívében, az Operaház szomszédságában álló műemlék mielőbb építészeti, történeti értékeihez és a környezetéhez egyaránt méltó, lehetőség szerint közösségi rendeltetést kapjon, amely hosszútávra biztosítja megőrzését.

A szervezet hangsúlyozza: a korábbiaknál is határozottabban élnek a rendelkezésére álló jogi eszközökkel és elengedhetetlennek tartják, hogy mielőbb törvényi megerősítést kapjon a világörökségi helyszínek kiemelkedő, egyetemes értékeinek megőrzése.

A korábban az Állami Balettintézetnek is otthont adó, 1883-86 között épült Drechsler-palota egyébként már hosszabb ideje üresen áll. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett épület helyreállításával kapcsolatban a tulajdonos nem tett eleget kötelezettségeinek, ezért jogerősen 30 millió forintos bírságot szabtak ki rá, hangsúlyozva, hogy a tulajdonos veszélyezteti a védett értékek fennmaradását, sérti a közérdeket. Emiatt a későbbre nem halasztható állagvédelmi munkákat az időközben felszámolás alá került tulajdonos cég felszámolója végeztette el- olvasható a közleményben.

A Terézvárosi Önkormányzat pénteki közleményében azt írja, támogatják, hogy hatékonyabb jogszabály szülessen a világörökség megóvása érdekében. Hangsúlyozzák: az a legcélszerűbb, ha az állam olyan törvényi környezetet teremt, amelyben a magántulajdonost is hatékonyabban kötelezik műemléki és felújítási kötelezettségeinek elvégzésére. Ha ennek nem tesz eleget, az államnak kötelessége lenne kisajátítási eljárást indítania és haladéktalanul elvégeznie a szükséges felújítási és egyéb feladatokat.

Az épületben a korábbi tervek szerint luxusszállót alakítottak volna ki.

A kép illusztráció!

Legnézettebb videók