Műsorújság
RTL Most

Civil összefogás a Drechsler-palotáért

Zenés-táncos demonstrációt tart egy civil közösség a palota pusztulása ellen szombat délután.
A szervezők a programokkal szeretnék felhívni a figyelmet a pusztuló Drechsler-palota helyzetére. A demonstráció szombat este 6 órakor kezdődik, de már délután 3 órától korlátozzák a forgalmat az Andrássy úton, a Nagymező utca és a Bajcsy-Zsilinszky út között, fél 5-től pedig teljes útzár lesz.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal úgy fogalmaz: kiemelten fontosnak tartják, hogy a budapesti világörökség szívében, az Operaház szomszédságában álló műemlék mielőbb építészeti, történeti értékeihez és a környezetéhez egyaránt méltó, lehetőség szerint közösségi rendeltetést kapjon, amely hosszútávra biztosítja megőrzését.

A szervezet hangsúlyozza: a korábbiaknál is határozottabban élnek a rendelkezésére álló jogi eszközökkel és elengedhetetlennek tartják, hogy mielőbb törvényi megerősítést kapjon a világörökségi helyszínek kiemelkedő, egyetemes értékeinek megőrzése.

A korábban az Állami Balettintézetnek is otthont adó, 1883-86 között épült Drechsler-palota egyébként már hosszabb ideje üresen áll. A Lechner Ödön és Pártos Gyula által tervezett épület helyreállításával kapcsolatban a tulajdonos nem tett eleget kötelezettségeinek, ezért jogerősen 30 millió forintos bírságot szabtak ki rá, hangsúlyozva, hogy a tulajdonos veszélyezteti a védett értékek fennmaradását, sérti a közérdeket. Emiatt a későbbre nem halasztható állagvédelmi munkákat az időközben felszámolás alá került tulajdonos cég felszámolója végeztette el- olvasható a közleményben.

A Terézvárosi Önkormányzat pénteki közleményében azt írja, támogatják, hogy hatékonyabb jogszabály szülessen a világörökség megóvása érdekében. Hangsúlyozzák: az a legcélszerűbb, ha az állam olyan törvényi környezetet teremt, amelyben a magántulajdonost is hatékonyabban kötelezik műemléki és felújítási kötelezettségeinek elvégzésére. Ha ennek nem tesz eleget, az államnak kötelessége lenne kisajátítási eljárást indítania és haladéktalanul elvégeznie a szükséges felújítási és egyéb feladatokat.

Az épületben a korábbi tervek szerint luxusszállót alakítottak volna ki.

A kép illusztráció!

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a gyerekét. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók