Műsorújság
RTL Most

Homokcsodák szobroznak Pécsett

Egyebek mellett Európa idei és jövő évi Kulturális Fővárosainak nevezetességeit formálták meg 70 tonna homokból.
A pécsi Dzsámi is elkészült, nem kőből, hanem homokból. A több méter magas homokszobrokat Európa legavatottabb mesterei készítették még júliusban. A hat szobor megépítéséhez 70 tonnányi homokot használtak fel.

„Ez egy speciális mosatlan homok. Tehát minden benne van, ami az eredeti homokban, ahogy kibányásszák. Ez fontos, mert ugye attól tud ilyen tömör maradni, egyébként még víz kell hozzá” – mondta Hahner Klaudia center manager.

A végén gluténnal fixálták az alkotásokat. Európa idei és jövő évi Kulturális Fővárosainak nevezetességeit formálták meg a szobrászok. Megépítették például homokból az esseni Kitermelő tornyot és az isztambuli Kék Mecsetet is. A pécsi látványosságok közül a Dzsámi mellett Zsolnay Vilmos szobrát és a szerelmesek lakatfalának másolatát készítették el. Felépítették az Alexander Nyevszkij Katedrálist is, aminek az eredetije Észtországban áll, jövőre ugyanis Tallinn lesz Európa Kulturális fővárosa.

A szobrokat augusztus 22-ig nézhetik meg az érdeklődők. A műalkotások azonban innen már nem kerülnek ki egyben. A készítésükhöz felhasznált homokot zsákokban viszik majd ki a bevásárlóközpontból.

A kép ilusztráció!

Legnézettebb videók