Műsorújság
RTL Most

Megvannak az idei „Prímák”

Megválasztották a 2010-es év „Prímáit”. Tíz kategóriában három-három díjazott van.
Immár nyolcadik alkalommal adják át december 3-án a Prima Primissima elismeréseket. A díjazottakat a 2010-es év "Prímái" közül választják majd ki. A Prímák névsorát kedden ismertették Budapesten. Már a jövő héttől lehet szavazni az interneten, a www.primaprimissima.hu oldalon. Június végétől telefonon, SMS-ben majd bevásárlóközpontokban elhelyezett szavazódobozokba bedobott szavazatokkal is lehet majd voksolni.

Irodalom kategóriában Czakó Gábor Csaba prózaíró, Gergely Ágnes író és Moldova György író lett príma. A színház- és filmművészet területén Jancsó Miklós filmrendezőt, Koltai Lajos operatőrt és Sándor György színművészt, írót, rendezőt díjazták. A képzőművészek közül Farkas Ádám szobrászművész, Haraszty István szobrászművész és Kubinyi Anna textilművész lett príma.

A tudomány kategóriában Rubik Ernő építész, tervező, feltaláló, Tulassay Tivadar gyermekgyógyász és Vékás Lajos jogász professzor közül kerül majd ki a Prima Primissima. Az oktatás és köznevelés területén Dávid Katalin művészettörténész, Dévény Anna gyógytornász, művészeti torna szakedző és Keserű Katalin művészettörténész részesült elismerésben. Építészet és építőművészet kategóriában Balázs Mihály építész, Nagy Tamás építész és Varga Levente építész kapott elismerést.

A sajtó területén Heltai Péter rádiós-tévés műsorvezetőt, Kiss Róbert Richárd turisztikai szakújságírót és Veiszer Alinda műsorvezetőt választották prímának. A népművészet és közművelődés kategóriában Baán László a Szépművészeti Múzeum főigazgatója, a Csík Zenekar és a Nyírség Néptáncegyüttes lett príma. A zeneművészet esetében Érdi Tamás zongoraművész, a Magyar Rádió Gyermekkórus és Tokody Ilona operaénekesnő kapott elismerést. A sportolók közül pedig Buzánszky Jenő az Aranycsapat tagja, labdarúgó, Erdei Zsolt ökölvívó és Monspart Sarolta tájfutó, sífutó, sportvezető lett príma.

A Prima Primissima Díjat és Alapítványt Demján Sándor alapította még 2003-ban a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége elnökségének közreműködésével. Az alapítvány tíz éven keresztül tüntetheti ki az arra érdemeseket. Tíz kategóriában jutalmaznak, kategóriánként három jelölt közül kerülnek ki a győztesek. A legjobbak, vagyis a primissimák 50 ezer eurót kapnak, csakúgy, mint a közönségdíjas. A prímák pedig tízezer eurós jutalomban részesülnek.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók