Műsorújság
RTL Most

Megnyílik az űrkilátó

A Cupola pazar kilátást nyújt majd a Föld és az Univerzum felé, és jelentős szerepe lesz a későbbi űrséták figyelemmel kísérésében is.
Bob Behnken az amerikai légierő alezredese és a brit-amerikai kettős állampolgárságú Nicholas Patrick hajnali negyed négykor kezdte meg harmadik, egyben utolsó űrsétáját. A páros már két feladatot teljesített az elmúlt napokban. Előbb felszerelték a Tranquility (Nyugalom) nevű modult, majd az új egységhez hozzáillesztették az olaszországi Torinóban megépített Cupolát. A hét ablakos megfigyelőállomást, valamint a nagy modult az Eneavour űrsiklóval vitték fel az űrbázishoz még a múlt héten.

A szerdai űrsétát hat és fél órásra tervezik. Ennek során a két asztronauta beköti a Tranquility hátralévő kábeleit, majd a Cupola takarólemezeinek rögzítőit távolítja el. Ezalatt a többi űrhajós odabentről segíti a műveleteket. Terry Virts, az Endeavour pilótája megnyitja az ablakvédőket, először feltárva a panoráma kilátást a Nemzetközi Űrállomás legénységének. A Cupola nem csak pazar kilátást nyújt majd a Föld és az Univerzum felé, hanem jelentős szerepe lesz a későbbi űrséták és a dokkolási műveletek figyelemmel kísérésében is.

A Tranquility modulban víz-és légtisztító berendezések, valamint egy robotkaros munkaállomás kapott helyet, ezen kívül két asztronauta elszállásolására is lehetőséget nyújt. A mostani misszióval csaknem 90 százalékos megépítettségű lesz a Nemzetközi Űrállomás. Az Endeavour a tervek szerint február 21-én fejezi be a küldetést és tér vissza a Földre.

Az eddig 100 milliárd dollárba került ISS működését eredetileg 2015-ig tervezték, de az építésben részvevő 16 ország, köztük a projektre legtöbbet fordító, ám nemrég az űrkutatási hivatalt is érintő pénzügyi megszorításokat bejelentő Egyesült Államok már tárgyal a hosszabbításról.

A NASA legközelebb a Discovery űrsiklót indítja el a Nemzetközi Űrállomásra, a startot április 5-ére tűzték ki. Ezután még három küldetést (május 14-e Atlantis, július 29-e Endeavour és szeptember 16-a Discovery) teljesít az Egyesült Államok, amely még az idén nyugdíjba küldi az űrsiklókat az orosz Szojuz űrhajókra hagyva a személyforgalom biztosítását az űrbázis és a Föld között.

Forrás: NASA/AFP/Független Hírügynökség

Legnézettebb videók