Műsorújság
RTL Most

Budapesten pörgetett Dr. Motte

Több száz ember előtt lépett fel Budapesten a Love Parade legendás alapítója.
Dr. Motte - polgári nevén Matthias Roeingh - 1960-ban született Berlinben. Elmondása szerint emlékszik arra, hogy gyerekkorában nem értette, miért nem biciklizhet át a német főváros egyik részéről a másik a Berlini fal miatt. A híres lemezlovas ott volt, amikor 20 évvel ezelőtt leomlott a fal. A változás szele adta az ötletet a világ egyik leghíresebb techno-rendezvényéhez, a Love Parade nevű fesztiválhoz, amelyet először 1989-ben rendeztek meg a német fővárosban, de csupán 150-en vettek rajta részt.

A Love Parade aztán a 90-es években a legnagyobb európai techno rendezvénnyé nőtte ki magát, volt olyan év, amikor több millióan táncoltak egyszerre a berlini utcákon. Dr. Motte zenésztársával, a szintén német Westbam-mel a Love Parade himnuszait is megalkották: olyan nagy slágerlistás dalokat adtak ki, mint a "Sunshine", a "Music Is The Key" vagy a "One World One Future". Dr. Motte utoljára 2003-ban bábáskodott a Love Parade megrendezésénél, utána már nem vett részt a fesztiválban, mert - elmondása szerint - az "elvesztette igazi értelmét és a túl sok támogató miatt belefulladt a reklámokba." A Love Parade mintájára világszerte tartottak techno-fesztiválokat, többek közt Zürich-ben, San Franciscóban, Bécsben, Fokvárosban, Sydneyben, Rio de Janeiróban és Budapesten is.

Dr. Motte 2001-ben alapította meg saját lemeztársaságát Praxxis néven, ahol ő is jelentet meg albumokat, de felkarolja a fiatal lemezlovas-tehetségeket is. Emellett hetente járja a klubokat világszerte és próbálja fenntartani azt a zenei hangulatot, amely a 90-es éveket jellemezte. A jövőre 50 éves Dr. Motte jelenleg barátnőjével Würzburgban él.

Legnézettebb videók