Műsorújság
RTL Most

Szujó Zoltánon kifogott a jeges út

A sportriporter már tudja, mennyivel veszélyesebb autózni a hideg hónapokban.
A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága idén hosszú távú baleset-megelőzési programot indított, amelyhez számos ismert személyiség csatlakozott. Október 16-án rendőrökből, rendőri vezetőkből, taxisokból, szóvivőkből, és ismert személyiségekből álló csapatok mérték össze elméleti és vezetéstechnikai ismereteiket egy izgalmas, játékos autós túra során. Szujó Zoltán Czollner Gyulával és a kétszeres olimpiai bajnok vízilabda-kapussal, Gergely Istvánnal szállt be egy Fiat Abarth 500-as kisautóba, hogy összemérje tudását a hat másik csapattal. Néhány figyelmetlenség miatt végül negyedik helyen végeztek.

– Többek között azt is kipróbálhattuk, hogyan viselkedik a biztonsági öv, ha fejreállunk egy autóval. Félelmetes érzés. A verseny alatt nagyon jól éreztük magunkat, különösen Czollner Gyulával, akivel a versenyautók nagy rajongói vagyunk. Érdekes élmény volt részt venni ezen a rendezvényen és nagyon hasznos is, sokat tanultunk – mondta Szujó Zoltán az RTL Híreknek.

A sportriporter már tudja, mennyire rossz élmény, ha egy ütközésnél hirtelen kinyílik a légzsák és az autója totálkárosra törik. Éppen egy téli napon történt a baleset, kiugrott elé egy kutya az útra, félrerántotta a kormányt (amit máskor soha nem szokott) és egy fának ütközött. Zolinak szerencsére nem esett baja, „csupán” az ijesztően nagyot durranó légzsák csapta orrba.

– A meleg szobában ülve pontosan tudjuk a fizika törvényeit, de amikor a csúszós úton le kell fékeznünk 40-50 km/óráról, akkor igencsak megdöbbenünk, mennyire megnövekedett a féktáv. Amikor beköszönt a rossz idő, én ki szoktam próbálni egy üres parkolóban, hogyan működik az autóm a megváltozott vezetési körülmények mellett. De ezt nem mindenkinek ajánlom, én is azért merem megtenni, mert sokat versenyeztem, és van tapasztalatom.

A sportriporter kiemelte, hogy nagyon fontos időben elmenni a szervízbe felrakatni a téli gumit az autónkra – október közepén, de legkésőbb a hónap végén, amikor már tartósan 7 fok alatt van a hőmérséklet –, és hogy mindig legyen az autóban jégoldó és jégkaparó. Erről akkor sem szabad megfeledkezni, ha van garázsunk, mert a fedetlen parkolókban, ahol napközben megállunk, hamar befagyhatnak az ablakok. A PMRFK „Sárban-hóban, biztonságban” elnevezésű programjának célja is éppen az, hogy a médián keresztül, ismert személyiségek bevonásával hívják fel az autósok figyelmét arra, mennyire fontos időben felkészülni a téli közlekedésre.

Legnézettebb videók