Műsorújság
RTL Most

Leleplezték a Torinói leplet?

Egy olasz kutató azt akarja bizonyítani, hogy a leplen nem Jézus arcvonásai vannak.
A paviai egyetem szerves kémia professzor azt állítja, hogy a Középkorban is hozzáférhető anyagokból és technikákkal készítette el a másolatot. A torinói lepel a katolikus egyház legvitatottabb ereklyéje. A hagyomány szerint Jézus testének lenyomata van rajta a négy méter hosszú lenvásznon kirajzolódva, ahogyan a lepelre helyezték a temetésekor. A leplet a Keresztelő Szent János katedrálisban őrzik, az olaszországi Torinóban. A lepel öt évszázadon át nagyobb érdeklődés nélkül volt Torinóban. 1978-ban Ian Wilson: A torinói lepel című könyve nyomán került a köztudatba és vette kezdetét a máig tartó vita.

Számos kutató bizonyította már anyagvizsgálatokkal, illetve radiokarbon vizsgálatokkal, hogy a lepel a Középkorban, a 13-ik, 14-ik században készült. Az egyik kutató egyenesen azt állította, hogy a leplet nem más, mint Leonardo da Vinci készítette méghozzá egy kezdetleges camera obscurával, vagyis primitív fényképezőgéppel. és saját testének lenyomata van rajta. Tény, hogy Ibn Al-Haitman arab tudós 997-ben az Opticae Thesaurus című könyvében beszámol a camera obscuráról, és a reneszánsz korában sokakat foglalkoztatott ez a bárki által elkészíthető, egyszerű optikai eszköz, például Leonardo da Vincit is.

A lepel "eredetiségét" tagadó kijelentésekre, illetve a cáfolatokat felsorakoztató tudományos vizsgálatokra a hívek mindig azzal válaszolnak, hogy a lepel olyan részéből vették a mintákat, amelyek eredetileg nem tartoztak hozzá, utólag varrták a vászon széléhez. Voltak, akik azzal utasították el a tudományos eredményeket, hogy a hívők a leplet évszázadokon át megcsókolták. Vagyis a kézen lévő zsír és a nyálban található szén nyomot hagyott, és ez okozhatta a lepel "megfiatalodását".

Luigi Garlaschelli professzor azt mondta, hogy a lepelmásolatról egy konferencián fog beszélni, amit a paranormális jelenségekről tartanak a héten. Annyit elárult, hogy vizsgálatai szerint olcsó anyagokkal és egyszerű eljárással is elkészíthető olyan lepel, mint az eredeti. Azt is elmondta, hogy egy önkéntes testére helyezte el a vásznat, amelyet bedörzsölt a kontúroknál savas festékkel, miközben egy maszkot tett az önkéntes arcára. A leplet egy sütőben felforrósította, végül kimosta, és így mesterségesen érte el a vászon "megfelelő korát". Végső műveletként vér-és vízfoltokat, égési lyukakat, perzseléseket is elhelyezett.

"Ha valaki nem akar hinni a világ legjobb laboratóriumaiban végzett radiokarbon vizsgálatoknak, az nyilván nekem sem fog hinni."- mondta a szerves kémia professzor.

Forrás: BBC/ Független Hírügynökség

Legnézettebb videók