Műsorújság
RTL Most

Húsvéti tudnivalók háziasszonyoknak

Mire érdemes odafigyelni a húsvéti sonka és tojás elkészítésekor?
Az igazi, jó minőségű sonkán látszik, hogy a sertés combjából készült, és nem egy összedarált, adalékanyagokkal összepréselt húsról van szó - hívja fel a figyelmet a Magyar Élelmiszerbiztonági Hivatal főigazgatója. Szabó Mária arról is beszélt, hogy a füstölt sonkát nem kell hűtőben tartani, tárolására elég egy hűvös spájz. Alaposan és lassan kell főzni, ez azt jelenti, hogy ahány kilogrammos a hús, annyi óráig kell főzni lassú tűzön. Azért van erre szükség, mert így minden benne levő baktérium vagy káros anyag elpusztul.

Tojás vásárlásánál ügyelni kell arra, hogy tiszta, ép héjú tojást válasszunk Felhasználás előtt frissességét vízbe téve lehet ellenőrizni: ha lemerül biztos, hogy friss. Ha lebeg, akkor sem kell eldobni, de egyenként kell feltörni, és megnézni, hogy nincs-e valami baja.

Tojásfestésnél a díszítéshez használt festékre kell figyelni, mert annak is van ugyanis minőség megőrzési ideje. A boltokban kapható tojásfesték tulajdonképpen ételfesték, de lehet használni természetes színezőket, így áfonyát vagy a vöröshagyma száraz levelét. Szabó Mária arra is felhívta a figyelmet, hogy ruhafestékkel vagy temperával nem szabad megfesteni a húsvéti tojásokat. Az elkészült hímes tojást hűtőben kell tartani, ha később el akarják fogyasztani.

Mindkét élelmiszer hordozhat veszélyeket. A főigazgató ezzel kapcsolatban elmondta: ritkán a tojás belsejében is lehet szalmonella, ha azonban keményre főzik, akkor a kórokozó elpusztult. Ha olyan étel készül belőle, amit nyersen kell felhasználni, akkor fordulhat elő ételmérgezés. Ezért gyerekeknek nem szabad nyers tojásból készült ételeket adni. Sonkát csak hivatalos helyről szabad vásárolni, a sertésbetegségek ugyanis a sonkával bejuthatnak az emberi szervezetbe is.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók