Műsorújság
RTL Most

Karácsony a Föld körül

A karácsonyt világszerte ünneplik, de a szokások különbözőek.
Ausztrália

Itt ünneplik a legőrültebben a karácsonyt! A 35 fokos, rekkenő hőségben érkezik a Télapó, fürdőnadrágban, saját jetski-jével. A családok a kertben gyűlnek össze ünnepelni, a medence mellett, karácsonyi dalokat énekelnek és pudingot esznek.

Amerikai Egyesült Államok

Filmekből már jól ismerjük az amerikai karácsonyi szokásokat: a gyerekek felakasztják harisnyájukat a kandallóra, mert a kéményen keresztül várják a Mikulást, aki a rénszarvasai húzta szánon érkezik. Az amerikai gyerekekhez deccember 24-éről 25-ére virradó éjjel látogat el “Santa Claus”. A kisebbek úgy hiszik, hogy Santa Claus az Északi-sarkon él és egész éven át az ajándékok készítésével és csomagolásával foglalkozik. Rokonok, barátok gyűlnek a tengerentúlon is össze az ünnepre és együtt éneklik a híres karácsonyi dalt, a “White Christmas”-t. Régi hagyomány szerint ilyenkor pulykát esznek. New York-ban a Rockefeller Center előtt gigantikus karácsonyfát állítanak, mely alatt minden évben jégkorcsolyapályát építenek.

Anglia

Otthonukat karácsonyfa helyett fagyönggyel, babérlevéllel és színes papír-girlandokkal díszítik fel. A mennyezetre hatalmas koszorúkat akasztanak, az ajtók fölé pedig csokrokat. Kedvelt szokásuk, hogy aki a fagyöngy alatt csókolózik, annak szerencséje lesz. A fagyöngyöt eleinte a gonosz szellemek elleni védekezésként használták. A gyerekek a karácsonyapónak írt leveleiket szenteste dobják fel a kandallók kéményeibe. Az ajándékokat Saint Claus karácsony első napján, 25-én reggel hozza.
Az angol családok gesztenyés pulykát, sült libát és speciális karácsonyi pudingot esznek ilyenkor.

Finnország

A skandináv országokban, Svédországban és Norvégiában is hasonlóan ünnepelnek, mint Finnországban. Az igazi Mikulás, „Joulu Pukki” hazájában a karácsonyi őrület már október közepén elkezdődik, az üzletek ekkortól már vasárnap is nyitva tartanak.
Az ünnep délutánján a gyerekek édesapjukkal együtt meglátogatják a rokonokat, legvégül a temetőben gyertyát gyújtanak az elhunytak emlékére. Szenteste a finn családoknál kihagyhatatlan program a közös szaunázás.

Franciaország

Az ünnep közeledtét, az adventi időszakot jelzi, hogy Párizsban a Champs-Élysées fényárban úszik. Az ajándékokat Pere Noel, a francia télapó hozza, míg a gyerekek alszanak. Karácsonyapó a kandallón át érkezik, ahol már ott sorakoznak a gyerekek tiszta cipői. December 25-én ünnepelnek a franciák igazán, ilyenkor libamájat és csokoládés fatörzset tálalnak fel.

Belgium

Magyarországhoz hasonlóan Belgiumban is december 6-ra virradóan érkezik a télapó, „Sinterklaas”. A karácsonyfa alá így már csak kisebb ajándékok kerülnek. Szenteste napja náluk még munkanap, de ünnepi ételeket tálalnak fel és éjjeli misével zárják a napot. A tenger gyümölcsei mellett a főétel a belgáknál is a pulyka.

Olaszország

Mikulás helyett itt a jó boszorkány hozza az ajándékokat. „La Befana” seprűjével házról házra repül, lemászik a kéményeken és megtölti ajándékkal a kandallón hagyott cipőket és harisnyákat. A boszorkány csak január 6-án érkezik, így az olasz gyerekeknek még türelmesen várniuk kell az ajándékokra.
XVI. Benedek pápa hagyományos karácsonyi misét mond Rómában, ilyenkor köszönti a világ népeit és magyar nyelven is "Áldott karácsonyt!" kíván.

Németország

Az adventi időszakban mindenütt kivilágítják az utcákat. A gyerekek már korábban kívánságlistát írnak a Jézuskának. Szenteste délutánján templomba mennek a német családok, a gyerekek betlehemest játszanak. Ponty, liba, pecsenye és saját készítésű sütemény kerül az ünnepi asztalra.

Legnézettebb videók